måndag 6 september 2021

Himmel och pannkaka



Från Skanörs ljunghedar till dramatiska klippor vid havet. Stor kontrast. Ser ni holken däruppe? Typisk tornfalksholk. Ser dock inga falkar. De är säkert vid Falsterbo vid det här laget.




Vi är vid Naturum på Kullaberg med fantastiska utsikter mot Öresund och Kattegatt.






En bit av Skåne som dramatiskt sticker ut sin udd i havet.







B i samspråk med en man med fem hundar. Alla bor i en lucka i hans husbil, säger han. Hoppas luckan är stor. De har varit och tävlat i Danmark. Rasen heter saluki. Den lille är förstås en tax.







Kullens fyr. Fikadags.







Vi anar Danmark därborta i diset.





Det finns en fyr till, långt därnere. Kullen västra.





Ute på udden sitter ett sällskap och har det trevligt med skumpa och godsaker. De är helsingborgare och mannen i ljusa jackan fyller 75 idag. Grattis, säger jag och får en pratstund om ditten och datten. Mest skånska dialekter. När jag säger att jag är östgöte garvar de. ”Aldrig i livet!”





Fyren därborta byggdes år 1900. Den hade förstås många föregångare. ”Papegojfyren” i förgrunden är en modell i halvskala av en fyr som restes här av danskarna på 1560-talet. Det var den första fyren på Kullen. Likadana fanns på Anholt och Skagen. Den eldades med ved, men ersattes efter bara fem år av ett stentorn.





Höstfärger vid Naturum.





Knotigt i fyrvaktarbostadens trädgård.






”Mölle by the sea”. Uttrycket myntades av Povel Ramel i The Gräsänkling Blues. ”Min fru har rest till Mölle, Mölle by the sea. Hon for för fjorton dar sen och jag kände mig så fri”. Det skulle ”jumpas för joy”, men blev ack så eländigt det blev: ”Vårt hembiträde Anna, vår trogna gamla skatt, förlora jag i poker till Stig Järrel förrgår natt”.
Sådana textrader skrivs inte längre.







Nästa stopp på vår resa upp längs västkusten. Vi blir väl mottagna på Bananpannkakans ställplats. Inte bara av hönsen och gässen Yes och No …





… utan också av Micke Padovano, som satte igång detta projekt med sin särbo Gittan när han tog pension för två år sedan. Ställplatsen öppnade till midsommar förra året.




Micke hade ett åkeri och hela grusplanen var full med lastbilar, släp, grushögar och annat som hör den miljön till.





Alla gäster som kommer blir personligt mottagna och får en rundtur med information om vad toaletter, dusch, diskplats och annat finns. Dessutom får alla en påse med en banan och två ägg med frågan ”har du gjort bananpannkaka någon gång?”





Här kommer ett farligt djur smygande …






… men här blir det stopp. Vår Sigrid är visserligen en snäll fröken, men om en annan katt trampar in på hennes revir, husbilen i det här fallet, blir hon en tiger.






I dammen finns …




… massor av guldfiskar.






Hönsen är helt orädda och sätter man sig och tuggar på något har man  dom snart i knäet. Jag går undan, men de följer efter. B tycker det är roligt …






Schas! Inget hjälper. Hönsen är här så fort de ser något ätbart.





Tuppen ser ut som om han kunde äta mig. Men han är snäll.






Vi grillar korv och har hundraprocentig koll på våra tunnbröd, så att de inte flaxar iväg.





Ok, jag slänger iväg en brödbit. Micke har 37 hönor och en tupp. Snart är alla här hos oss.






Poolen och poolhuset står tomt nu, men under den varma sommaren var det ”knökfullt” här, berättar Micke.






Tittar man över muren vid poolen ser man spåren av Mickes tidigare verksamhet.




Och en googlebild från ovan avslöjar ännu mera skrot. Bilden är ju några år gammal, så det står bilar och skrot också där husbilarna parkerar idag.







Vi tittar bakom kulisserna. Skrot, skrot och skrot. I flera våningar.
Bananpannkakan välkomnar inte gäster med barn. ”Det finns det tusentals andra ställen som gör”, säger Micke. För oss är det självklart att detta inte är en plats för barn, så det finns inget att ondgöra sig över.

Varför heter stället Bananpannkakan? Jo, förklarar Micke, det blir många ägg och vad kan man göra med dem? Visst kunde det heta Vikens ställplats efter närmaste samhälle. Men hur kul är det? 
Jag håller med. Att kalla ställplatsen Bananpannkakan och dela ut ingredienserna är helt enkelt genialisk marknadsföring.





Till sist. Vi har varit på mer än 200 campingar och ställplatser, men detta är den första där vi stött på en ismaskin.





Bananpannkakan ligger mitt i smeten. Helsingborg, Höganäs, Ängelholm och diverse skånska köpingar. Tack, Michael Padovano, för den här gången. Vi återkommer någon gång då det är badväder och vi får bruk av is i drinken.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar