Vi har lämnat Vissefjärda, åkt en dryg mil och parkerat vid Långasjös största turistmål. Jag har djupa rötter i båda socknarna. Jag har 190 namn från Vissefjärda och ca 200 från Långasjö samlade i min släktforskning. Och det finns fler som jag inte hittat än. Kanske Nils Dacke, som föddes i Vissefjärda.
Klasatorpet är Långasjös hembygdsgård med många aktiviteter under sommarmånaderna. Nu står det bara och väntar på turisterna.
Klasatorpet blev hembygdsgård efter att det varit spelplats för Jan Troells film Utvandrarna (1971). Det var här Karl Oskar (Max von Sydow) och Kristina (Liv Ullman) gav upp slitet för brödfödan och utvandrade till Amerika. I boken och filmen heter torpet ju Korpamoen.
Träskor modell större vid entrén. Det kostar 60 kronor att gå in, men gäller det nu också undrar vi? Men jag betalar en hundralapp och går in gratis som medlem i Långasjös hembygdsförening.
Anledningen till att jag gör det är att här bodde släktingar till mig mellan 1851 och 1926. Torpet byggdes 1804 och var ett soldattorp. Per Klase hette den indelte soldaten, därav Klasatorpet. Efter honom bodde klockaren i Långasjö här. Tills Magnus Andersson och Helena Magnusdotter tog över 1851.
Helena Magnusdotter var min farmor Gerda Serafias fars faster. Undantagsstugan på bilden byggdes av Helenas man Magnus 1890.
Helena och Magnus fick sju barn mellan 1853 och 1870. Helena dog 1897, Magnus bodde kvar till sin död 1915 och deras dotter Hilda bodde här till 1926. Andra tog över, men ingen brukade torpet efter 1953. Femton år senare rustades det upp till filmens skådeplats.
Trulls undrar vad vi gör här.
Vi kikar in i torpet där Magnus och Helena bodde.
Kanske såg det ut ungefär så här när de och deras barn bodde här.
Det står bänkar framför torpet för åhörare som kommer för att höra om torpet under turistsäsongen.
Långbord på baksidan av torpet. Här håller hembygdsföreningen troligen kalas.
Svinhuset bakom torpet har byggts om till samlingssal.
Pärlor för svin. Handgjorda fönster.
Ladan rymmer får och grisar på sommaren. Hästar betar då ängen utanför.
Mellan hägg och syrén. Bästa tiden att besöka ett småländsk torp.
Hembygdsföreningen driver också en liten örtagård
Vykort med ritad karta över dagens Klasatorpet.
Nästa stopp på resan en nedlagd mack vid Riksettan. Här fanns en stor bensinstation med restaurang och pensionat. Idag är nästan allt borta och det har blivit en ganska populär ställplats, Kattugglan. Några pensionatsrum finns dock kvar.
Rattugglan hette det på den tiden det begav sig. Restaurangen brann och är borta. Huset bakom är pensionatet som finns kvar.
Om det finns någon plats där det var bättre förr, så är det nog här.
Ställplatsen har bad- och båtbrygga i Lagan.
Relax vid Lagan. Lite störigt med Riksettan 50 meter bort.
Ställplatserna vid ån har inga elplatser och för att komma till toalett och annan service måste man korsa Riksettan …
… över till sidan där vi står med badbyxor och handduk på tork (ja, jag badade i morse i sjön Törn. Någon sa ”it’s your turn”, så jag hoppade i).
Det ultimata hygienutrymmet. Här kan du skita och duscha samtidigt för att därefter pusta ut i en skön fåtölj i det gamla pensionatet.
Gösfilé från Bolmenfisk på grillen, den lilla praktiska elektriska.
Idag fick vi veta att vi får en ny EBL i nästa vecka. Vi har levt utan under årets resor. Det betyder att vi inte har 12V i bilen, alltså inget kylskåp, ingen vattenpump och ingen belysning. Vi har löst det med kylboxar för 230V, vattendunkar och lampor för 230V. Det går om man vill att få ett glas vitt.
Klasatorpet i Långasjö, Emmaboda kommun.
Kattugglan vid Kånna, söder om Ljungby.
Vad härligt ni har det! Intressant med att kunna besöka platser där släkten tidigare bott, känna historiens vingslag. Ha det så bra på era fortsatta färder!
SvaraRaderaHälsningar från Bengt och Monica i soliga Roslagen.