Jag testar en kameraapp för macro till mobilen. Marco betyder att man kan krypa väldigt nära och kanske få bra bilder på blommor och kryp. Smällglim, Silene vulgaris. Skapligt.
Gulsporre, Linaria vulgaris. Varför hittar jag bara växter med tillnamnet vanlig (vulgaris)?
En något speciell husbil. En tysk familj rastar nära Vida Vättern med en brandbil med arbetsbod. Eller vad är det?
Vi undviker E4 och åker vägen via Ölmstad, Skärstad och Kaxholmen i stället. Då hamnar vi i Sveriges Toscana, äppelodlardalen. Ett fagert landskap med många fruktodlingar. Det är Rudenstams gårdsbutik, som använder Toscana i sin marknadsföring.
Detta är nog den häftigaste gårdsbutik vi varit i, Brunneby får ursäkta. Här finns, förutom drycker, marmelader, oljor, chutney etc, också ett stort rum med lokalodlade grönsaker och rotfrukter.
Plus ett café som erbjuder fika eller lunch till bättre priser än t ex Brunneby.
Fläskfilé med pastasallad, rostad paprika m m. Bröd med olika smarriga röror ingår, liksom kaffe. Riktigt gott.
Utsikten är också fin, småländskt Toscana med Lago di Vättern.
Vi stannade till i Norrahammar utanför Jönköping, för där finns en av numera ganska få verkstäder som är godkända att utföra LMC:s speciella fukttest, som ingår i en tolvårig garanti. Vi är hos Sandor & Lasses bilservice och lånar en bild, eftersom jag glömde ta egna. De är omvända i förhållande till firmanamnet, Lasse till vänster, Sandor till höger. De säljer också LMC, Bürstner och Van Tourer.
Vi tar in på en Caravan Club-camping nära Gnosjö, Välorna. Kanske kan vi smittas lite av den berömda ”Gnosjöandan”. Risken är inte stor, men som alltid, när det gäller CC:s campingar, är det mycket välordnat.
Jag ville bara berätta att jag badade i sjön här också, men vill bespara er bilder på det. Så därför får ni se en bild där jag redan simmat förbi, så vet ni i alla fall att det är sant.
Mot söder sträcker sjön Hären ut sig, ungefär en halv mil lång. Campingvärden berättade att den hade kontakt med havet via Ätran. Men då var han ute och cyklade. För en närmare koll visar att Hären ingår i Nissans vattenområde som slutar sina lopp i Halmstad (och inte i Falkenberg, som Ätran gör). Rätt ska vara rätt, som vi besserwissrar brukar säga.
Hären har på andra hållet kontakt med Gnosjö samhälle (kyrkspiran kan ses på bilden) via Svanshalsen (står så på kartan), en smal fortsättning av sjön …
… men vassarna breder ut sig och stoppar de som eventuellt tänkt sig åka båt till Gnosjö. Det är inte tillrådligt, eller tillåtet, att börja röja heller. Risken är att man drar upp tungmetaller som kan ha lagrats i sedimenten efter brytning av sjömalm här en gång. Sa campingvärden. Hoppas han hade rätt den här gången. Han är förresten från Varberg.
”Varberg? Åker man hit för att campa då?”. ”Alla dagar i veckan”, svarar Janne och menar att det är alldeles för mycket folk hemmavid.
Ungefär fyra kilometer söder om centrala Gnosjö ligger Välornas camping, som också skulle kunna heta Välordnades camping.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar