fredag 29 juni 2018

Favorit i repris


På slingriga vägar genom Bohus och Dal hamnade vi på en av våra favoritplatser från förra året, akvedukten i Håverud och den lilla fina campingen nästgårds.


Här är det liv och rörelse, men ändå fridfullt. Ingen har bråttom, allra minst båtarna.


Här finns mycket mer än akvedukten och kanalen, som framgår av denna stora skylt som märkligt nog är placerad på just den husgavel nästan inga människor ser.


Maskinen och mannen. Kanalen hade inte varit möjlig om det inte varit för ångmaskinen och Nils Ericson. Nu är det ju inte Ericson som hittat på ångmaskinen, men bygga kanaler och akvedukter kunde han. Han var för övrigt bror med John, som bl a utvecklade propellern och byggde kanonbåtar. De växte upp i Långban utanför Filipstad.


Kanalbåten Storholmen, byggd i Oskarshamn 1896, tar passagerare genom 16 slussar mellan Bengtsfors och Håverud. Idag med så många passagerare att hon gick djupare än hon borde enligt plimsollmärket (googla det). Här ser vi alla tre trafikslagen som korsar varandra i Håverud: kanal, järnväg och landsväg.


Plåtlådan som Nils Ericson lär bygga är själva kärnan i akvedukten och är renoverad och nymålad inför 150-årsjubileet som firas hela 2018.


Är det för att hon går så djupt som kanalen svämmar över sina bräddar?


Visst är det ståtligt.


Storholmen på väg in i sista slussen framför restaurangen, butiken och glashyttan.


Och minsann kommer rälsbussen också!


Storholmen går inte vidare mot Vänern som bara är tre slussar bort, vid Upperud och Köpmanholmen, utan gör en u-sväng och lägger till inför nästa tur uppåt kanalen och sjöarna igen.


Vi intar en god middag vid Håfveruds Brasseri.


En del får skjuts ända fram till krogen. Vi fick gå 150 meter. Men han bor väl inte lika nära.


Kultur-, natur- och industrimiljöer i Dalsland. Kanske ska klarlägga att förra bilden inte togs idag, utan för drygt två år sedan. Jag bara lånade den för att roa er.

1 kommentar:

  1. Vad fint det ser ut! Nästan kungligt fint ;) Härligt väder dessutom! Själva rullar vi nu mot Europa ;)

    SvaraRadera