torsdag 17 september 2020

Hösten vid Östen




Tre dagar hemma, sedan ut igen. Vi är på väg västerut till en träff med likasinnade. Vi tar en kort paus vid Hammarsundet, några kilometer söder om Askersund.





Målet är Logården i Odensåker. En gammal gård, en av fem, i kyrkbyn. Numera brukas inte gården, utan den förvaltas av Odensåkers hembygdsförening, som har museum och café här. Normala år är det mycket aktiviter här, men i år har det varit stilla. Club Adria Syd, som samlar ägare av Adria husbilar och husvagnar i en gemenskap, brukar ha sina höstträffar här. Så också nu. Vi är med för första gången.




Vi har kommit i god tid och får en bra plats. Nio av totalt 23 väntade  ekipage är här. Fler kommer under kvällen, resten i morgon.





Logården är sedan 1979 naturreservat, omfattande slåtter- och betesmarker intill fågelsjön Östen, berömd för stora samlingar av sångsvanar och gäss på vårarna. Vi går över Logårdens slåtterängar ner mot sjön.





Resterna av ett soldattorp, som revs 1910. Här bodde Anders Svan från 1875 till 1905.






Det norra fågeltornet i reservatet, Hägnatornet, står med utsikt över Tidan och Östen. 





Fågelsjön Östen gäckar oss. Den är avlägsen. De öppna ytorna skymtar långt borta till vänster. Men Tidan flyter lugnt förbi nedanför tornet. För ovanlighetens skull flyter den norrut, ovanligt för större svenska åar. Den föddes någonstans i trakterna av Ulricehamn och mynnar ut i Vänern vid Mariestad. Axel Oxenstierna gav 1633 lantmätaren Olof Träsk (sic!) i uppdrag att undersöka om det gick att skapa en vattenled från Vänern till Vättern längs Tidans lopp. Av det blev dock intet. Den leden fick ett nordligare lopp två hundra år senare och kallas Göta kanal.





Det är helt tomt på fåglar vid den berömda fågelsjön. Nästan. Ett par grönsiskor, tror jag, håller koll på oss från en stor pil.






Men vid Logården är det gott om fåglar, åtminstone starar. Säkert över tusen fåglar i denna flock som drar runt och snart slår sig till nattro, troligen ute i sjön Östens buskmarker.




Odensåker ligger mitt emellan Mariestad och Skövde.





Sjön Östen är en mycket känd fågelsjö. Under vårflyttningen rastar stora mängder gäss och sångsvanar här. Även höststräcket av gäss och vadare är stort. Sjön har sänkts i flera omgångar från 1817, senast i början av förra seklet. Idag har sjön ett djup på bara en dryg meter och den har  därför vuxit igen i stora delar. Men det finns ännu stora öppna vattenytor. Östen blev naturvårdsområde så sent som 1994.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar