tisdag 9 oktober 2018

Bastu i BunnDen 9 oktober inleds, traditionsenligt, med att Benita blivit ett år äldre. Fast det aldrig syns. Vi , d v s jag, tror på det ändå och stiger upp tidigt. Idag kom det dessutom blommor från barn och barnbarn på förmiddagen.


Vi ger oss ut på höstens förmodligen sista husbilsäventyr. Vi gillar inte E4. Gamla Riksettan är mysigare. Då passerar man till och med Sya.


Vi har inte mer bråttom än att vi hinner måla en liten akvarell där väg 32 passerar heliga Birgitta på berget strax norr om Boxholm. Det är lite oklart varför Birgitta står här. Hon lär ju vara född i Uppland, men tillbringade en del av sin uppväxt vid Aspenäs, nära sjön Sommen. Så småningom hamnade hon ju i Ulfåsa och Vadstena, men det är ju en bra bit härifrån.


Vi stannar vid rastplats med utsikt över Tranås, vilket inte intresserar Sigrid värst mycket.


Här har någon varit smart nog och lagt in rostfritt stål i bordet. Kanske för att slippa brännmärken efter engångsgrillar?


Vi målar en ny tavla där vägen passerar över sjön Bunn. Väldigt nära vårt mål ...


... Sveriges bästa ställplats för husbilar, Bauergården i Bunn. Hit återvänder vi varje höst. I år var vi även här mitt i sommaren och då var det fullt. Nu är vi två bilar.


Det är så välordnat att det till och med ligger en "gräsmatta" över hålet där vi tömmer vårt gråvatten (disk, dusch etc). Med uppmaningen att flytta mattan innan vi tömmer...


En diskret skylt på typ sex gånger två meter talar om att det finns ett utegym i backen ovanför restaurangen.


Vi testar gymmet.


Härifrån har vi utsikt över det lilla samhället Bunn, som uppstod sedan en järnväg drogs från Vireda till Jönköping på 1890-talet. Den s k Gripenbergsbanan fraktade folk från Jönköping upp i "äppeldalen" men bygget avbröts innan den kunde anknyta till stambanan. 1935 lades trafiken ner, men Bunn är fortfarande ett livaktigt litet samhälle, drygt tre mil från Jönköping/Huskvarna.


Mest livaktigt är Bauergården. John Bauer verkade här ett tag innan han bestämde sig för att flytta till Stockholm och drunknade i Vättern 1918. När järnvägen lades ner startade Vivian Rosenqvist ett pensionat här. Det blev ett "blindhem" som senare drevs av Pingstkyrkan. 2013 köptes alltihop av Anders Lindahl som byggde konferensanläggningen Bauergården. Kapellet, det bruna huset längst till vänster i bild, kom till redan 1931. 


Dopp i sjön efter bastubad. Vi tror att det är ca ...


... tio grader i vattnet.


Men det är inte långt till det fina bastuhuset.


Utsikt från bastun.


Vad vore B:s födelsedag utan prosecco? Fortfarande våt i håret efter badet.


Vi är faktiskt de enda gästerna ikväll.


Skönt med en egen restaurang.


Den smörstekta gösen med rotsaker var perfekt. Tack, Rickard, som var både kock och servitör.


Bauergården är den enda ställplatsen i Sverige som platsar på tyska TopPlatz lista.


Många har svårt att hitta till Bunn ...


... ca tolv kilometer från Gränna och drygt tre mil till Jönköping.

1 kommentar: