måndag 9 augusti 2021

Fynd i Arvika




Morgon i Arvika. Nästan som en målning av en Rackstadkonstnär. Ahlgrensson eller Fjaestad?






Skulptur av Liss Eriksson på Kyrkogatan. ”Överrumpling” illustrerar en händelse i Paris. ”Två vänner sitter vid ett bord. En lucka öppnas och ett stort antal vänner väller in varvid de fastnar”. 
Haget, butikens namn, är också den gård där Christian Eriksson, Liss’ far, växte upp.







Ännu ett verk av Liss Eriksson. ”Mette III”.





Den mest kända av Liss Erikssons skulpturer i Arvika, ” Fågelmannen” på Arvika torg. Något provocerande och inte heller okontroversiell. Men arvikaborna har vant sig. Det finns tydligen elva verk av Liss i Arvika. Det finns också fyra av hans far Christian. Den berömde.




På Storgatan ligger en välsorterad sportfiskebutik …





… och tvärs över gatan ligger en till!  Vi antar att fiske är populärt här i västra Värmland.





Ingen torghandel idag. I fonden ser vi järnvägsstationen.





Arvika Konsthantverk. Stadens mest kända butik. Sveriges äldsta konsthantverksbutik, grundad 1922 av Maja Fjaestad och hennes kollegor.





Vid torget ligger Arvikas finaste kafé, det anrika Nordells. Vi fikar och köper deras goda sallader för att äta ikväll. Vid har också varit i en butik som var ett mellanting mellan antikaffär och loppis. Där hittade vi en Taserudsstake av mästaren själv, Matts Eriksson, son till Christian, bror till Liss. På pinnen som sticker upp sätter man ett äpple och, vips, har man en julljusstake.




Äkta vara! Signerad av Matts i Taserud den 1/11 1967. Och till halva priset av de som säljs i den fina butiken, som är gjorda av Matts’ son James eller dennes bror Jerry, de enda som tillverkar den berömda ljusstaken numera. I fina butiken kostar de från 1100 kr och uppåt.





Vi är tillbaka i Kristinehamn, men vill inte trängas med andra husbilar i gästhamnen (där står minst hundra bilar). Herrgårdscampingen är lugnare och bjuder på badstrand.






Vi är några här också, på rad, men ingen trängsel. Det har regnat, men hela eftermiddagen lyser solen.  Nu går hon ner.





Dumma änder! Varför en vattenpöl när det är 50 meter till Europas tredje största sjö, Vänern? Ni tigger, förstås.







Ett stort containerfartyg passerar på väg in mot hamnen.






Vi är några kilometer från Picassoskulpturen, som vi besökte i förra veckan.











1 kommentar: