lördag 8 augusti 2020

En dag på stan



Lördag är marknadsdag i Svaneke. Inte som i gamla tider, men festligt folkliv bland konst och diverse skräp. Det fanns en del att titta på, men inget att köpa.








Vi tittar på när en skicklig karamellmakare arbetar sockermassan. Svaneke Bolcherie är en turistattraktion i stil med polkagrisarna i Gränna. Men ack så onödigt och onyttigt. Vi köpte inget här heller.






Lite konst åt det bohemiska hållet kanske. Art Box ställer ut mycket grafik och diverse andra alster. Men vi varken plats på väggarna eller råd att handla här. Ser billigt ut, men är dyrt. Förhållandevis.





Vi strövar ner mot vattnet igen. Bornholm har en egen, inofficiell, flagga, förresten. Röd och grön. Inte särskilt fin kombination i min mening. Men vad skulle de välja? Rött är självklart. Gult eller blått skulle antyda svenskhet och de vill de inte. Antar jag. Onödigt med lokala flaggor. Onödigt är dagens tema?






Lite gatubilder istället. Här måste klippas flitigt om skylten ska synas.





Stockrosor och hortensia. Det är en idyll.





Korsvirkeshus är förstås vanliga.





Paus vid ett stenhus. Café ute på Skansen. Lite vid sidan av. Lugnt och skönt än så länge. Det är förmiddag ...








... men snart fullt hus hos grannen, rökeriet, som precis öppnat. Frokostdags. Frukost på danska är inte vad det låter som, utan lunch. På morgonen äter de morgenmad.





Svanekegården är ett kulturhus med många arrangemang. Inte öppet än, men på kvällarna är det ofta jazz. Inte sällan sydstatsjazz. ”Alla danskar lirar dixie”, som Sven Klang sa.





Brænderigænget är en gågata med onödiga turistshoppar.






En selfie på Glastorvet. Vi hittar ett bord i skuggan hos Bonalás. Temperaturen börjar närma sig 30. Det är kanske sommarens varmaste i Svaneke.



Vi svalkar oss med Aperol Spritz.







Hemma på camping ser vi ett nytt kryssningsfartyg passera.





Det är Mein Schiff 1 från Hamburg, enligt rederiets hemsida på väg till en norsk fjord.




Hallå! Kaptenen! Norge ligger åt andra hållet!






Vi tar aftenmad på Svaneke Bryghus, som en hyllning till stadens goda öl. Det blir scampi, oksekød och rødgrød. Nedsköljt med fyra smakprov på husets öl. Och lite rosé. Vi blandar och sväljer.





Vi lullar hemåt i bornholmernatten medan starflocken slår lovar över Glastorvet.





Det lyser i ett fönster på ”badhytten ved stranden”. Är det kanske ...






... en fyr! God natt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar