torsdag 6 augusti 2020

Solens dag




Först målar vi av månens uppgång ...






... sedan njuter vi av solens uppgång. Varför sova under sommarnätterna. Bättre att gå och lägga sig i oktober och vakna i april.




Vi har upptäckt att det hålls en ölfestival i dagarna fyra i Aarsdale, så vi bestämmer oss för att cykla hela vägen dit. Det är 2,2 kilometer.





Vi cyklar så svindlande fort att vi kommer för tidigt. Vi passar därför på att besöka Aarsdale mölle, den enda i sitt slag i Danmark som fortfarande fungerar. Det är en s k holländare, byggd 1872. I huset bredvid ligger en granitverkstad.




Det gnisslar och knakar. Väderkvarnen är igång, även om det inte längre mals någon säd här. Det slutade man med 2003.








På smala trappor kommer vi längst upp och kikar förskräckta på de roterande kugghjulen. Inte värt att komma närmare än så här.





Vi tittar på utsikten mot havet medan de roterande kvarnvingarna hela tiden passerar utanför fönstren.






I granitverkstaden blandas fina arbeten i bornholmsk granit med diverse krimskrams utan större värde. Vi köper faktiskt en ljuslykta av Svanekegranit. Stenhuggeri har i alla tider varit en viktig inkomstkälla för bornholmarna. Resten av Danmark är ju mest sand och kalk.





Det är en liten ölfestival med bara lokala öl. Men helt tillräcklig för oss. Vi köper tio polletter, som ger oss lika många smakprov. Vi börjar här med öl från Svanekes bryggeri.




De gör verkligen god öl i Svaneke. Det vet vi sedan länge och det blir alltid svanekeöl till den rökta fisken. Första gången vi var här i Aarsdale och drack öl var 1978. Men då fanns inte Svaneke Bryghus. Det startade år 2000 och är till 100% ekologiskt, enligt dem själva. Det behövs bara fem ingredienser för att göra ett gott öl, säger bryggmästaren på hemsidan. ”Den viktigaste är tid”.





Bornholms TV är här och gör reportage. Inte mindre än fem personer i reportageteamet. De var nog inte svåra att övertala, men någon öl drack de inte vad vi kunde se. De jobbar ju.





Vi tar en paus i ölprovandet för att äta lunch i rökeriet strax intill. Öl till fisken? Självklart, men inte för B.





Efter lunch ett par nya smakprov (de andra glasen och flaskorna är inte våra).





Vi testar ett öl med lakritssmak (riktigt god stout) och ett med havtorn som krydda (nja). Sedan får det räcka för idag. Vi sparar några polletter till imorgon. Då tänker vi ta badkläder med oss också. Det ska bli ännu en solens dag.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar