torsdag 24 juni 2021

Mogen trädgård



Innan vi åker iväg och firar midsommar går vi en promenad i vår ”mogna” (som någon uttryckte det) trädgård. Vår honungsros ”Lykkefund” har vuxit bra sedan vi klippte ner den kraftigt i våras.







Faktiskt så bra att vi får huka oss ordentligt när vi ska gå in i trädgården. Vi ska klippa den sedan, efter blomningen.







Daggkåpor sprider sig som ogräs i ”köksrabatten”. Rosorna heter ”Ingrid Bergman” vill jag minnas. Stockrosor kommer fint, men klematisen är klen med bara två blommor. Honungslökarna slår snart ut.








Lavendeln i den gamla vattentunnan har aldrig varit så här fin. Beror nog på att jag lärt mig klippa ner den ordentligt.





Vår lilla solpiazza, det stekheta hörnet, med jätteverbena, hortensia, gotländsk kajp, rodgersia, luktärter med mera. Här gäller det att vattna ordentligt.






Grenkufea heter den söta blomman bredvid blomstertobaken. Längre bak blomman för dagen, mer lavendel och någon Allium. Klätterrosen på den här sidan stora fönstret har inte haft en bra vinter. Men kommer igen. ”Santana” heter den.






Pukekon från Nya Zeeland betar framför ricin, mynta, taklökar, chili och mer grenkufea.





Under den stora rönnen blandar sig diverse nävor med styvklematis.






Den grälla hägern från Timmernabben vaktar under bambun vid vattentunnan, som är ett halvt vinfat från Högsjö. Där bakom blommar björnbären som är en viktig ingrediens i Benitatårtan.






Soffan, som snart inte syns längre, har stått utomhus i fyrtio år. Hostan, eller funkian blir större för varje år. Kirskålen kan man äta.







Någonstans i djungeln finns våra odlingar. I höst ska jag nog göra om här. Om jag orkar. Vi hoppas också att våra nya grannar på andra sidan bygger ett nytt plank.








Squash, jordgubbar, jordärtskockor, morötter och något till som jag glömt.





”Trädgårdsmästarens gömställe” bakom växthuset 
kom till förra året när vår tillfällige granne Moris byggde planket.






Lite här och där kan vi plocka smultron.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar