onsdag 22 september 2021

Mot Öland



Blankaholm har blivit en ny favorit för oss och ett perfekt stopp om vi inte vill ta hela vägen till Öland i ett svep. Örtagården blommar fortfarande och det vita som skymtar bakom havtornen är vi.







Det blev nästan fullt på ställplatsen (vi blev tio bilar), men det var tomt i stugorna. För de som bedriver turistverksamhet här är husbilarna manna från himlen. Utan oss skulle det vara helt tomt, så när som på några båtar som snart ska upp på land.






Humle, havtorn, klematis och Olivia. Hon heter så nu.






Varmrökt lax från Torbjörn i Nora (vid Tisnaren) och min egen romsås. Gott! Veckans vita vin är La Gascogne. Ett gott val för mindre än hundra (kostar 99).






Blanka by the sea.






Nu har vi parkerat för natten. Med tanke på väderutsikterna satsar vi på en dag i Kalmar, som vi annars bara passerar på väg mot bron. Ölandskajen erbjuder en central ställplats. Och det fanns platser kvar!







Vädret är inte så illa här på Kvarnholmen i Kalmar. Inte än i varje fall …





… så vi tar en promenad på stan. Det är ca fyrtio år sedan någon av oss gjorde det senast. Så fint det är! Nästan ingen trafik (och nästan inget folk). Huset med ostaffären är ett av Kalmars finaste, Castenska huset från 1667.






Domkyrkan. Vad vet ni om den? Jag visste inte heller något. Ser kanske inte ut som domkyrkor oftast gör. Förklaringen är att den började byggas på 1680-talet och stod färdig först 1703 när Karl XII var kung i landet. Hela Kalmar stad flyttades från sitt läge nära slottet ut till Kvarnholmen efter 1640 sedan den gamla staden nära slottet till stora delar förstördes under krig i början av seklet.






Men det finns ändå många fina gamla hus i Kalmars ”nya” stad. Här vid Stortorget hittar vi dessa. Finast är nog det bortre, Rådmannen 6, från 1660.





Vid samma torg ligger stadshotellet (där Carl von Linné bott) och rådhuset, som är från 1680-talet.





Vi styrde våra steg till länsmuseet där det finns några riktiga kanonutställningar.






Den 1 juni 1676, 48 år efter Vasas förlisning, kantrade regalskeppet Kronan och exploderade vid ett sjöslag utanför Hulterstad på södra Öland. Det var en drabbning mellan svenska flottan och en dansk-holländsk utmanare. En stor förlust för den svenska stormakten. Skeppet tog 800 man med sig i djupet. Efter drygt 300 år på 26 meters djup upptäcktes skeppet på nytt 1981 av Anders Franzén (som ju också hittade Vasa 1956). Utforskandet av Kronan fortgår än idag. Fynden presenteras här på länsmuseets fina utställning. Sevärd i allra högsta grad.





Karl XI var kung när Kronan förliste och fanns med på skeppet, åtminstone i trä. Kanske finns det en viss likhet mellan oss?






Jag gjorde mig till lite på förra bilden. Tro mig. 
Nu måste jag uppsöka detta rum. Vadan denna fina toadörr?






På länsmuseet finns också en spännande utställning om Sandby borg på Öland. Den har utforskats under senare år och givit massor av spännande fynd. Här skedde en fullständig massaker på borgens invånare för drygt 1500 år sedan. De överrumplandes av andra ölänningar  och höggs ihjäl till siste man, kvinna och barn. Varför är det ingen som vet. Kropparna lämnades där under den raserade borgen, som blev tabu. Inte förrän 2011 började man gräva ut den. Fynden är enastående.




Vi intar en näringsriktig lunch på Bryggan, som kallar sig Kalmars soligaste restaurang …





… vilket är dikt och förbannad lögn, åtminstone idag. Men det är nära hem till husbilen. Vi har varit på Coop och handlat lite.





Coop i köpcentret Baronen har fjorton meter konstiga drycker i flera våningar. Livsmedelsindustrin gör sitt bästa för att ta livet av oss. När B funderar över att det kan vara närheten till Linnéuniversitetet som gör att sortimentet ser ut så här blir jag ännu mer konfunderad. Borde inte snart högutbildade ungdomar göra bättre val? Eller är det bara jag som inte fattar? För Coop handlar det förstås bara att exponera det som säljer bra.







Tack för det! Det där är ju faktiskt jag. Men vem är du?






För en nostalgiker känns det trevligt att se en Maxi 68 och en Maxi 77 (som vi själva seglade i 15 år) i gästhamnen bland alla stora båtar. Det gula huset är förresten Linnéuniversitetet.






”Fullt i parken idag.” frågar skylten. Nej, vi tycker inte det är trångt.






Vi strövar genom stadsparken på väg mot Kalmar slott.





Ett spontanbesök. Vi vet inte ens om det är öppet.




 

Det är öppet och vi kommer in för halva priset eftersom vi har Kulturarvskortet (som börjar löna sig bra). Det är mycket att se och läsa, men jag har nog redan tröttat ut er.





Forna tiders festbord må se fina ut så här på museum. Men vi har hört hur det gick till och det är inga trevliga historier.





De tog i när de byggde på den tiden. Det här gemaket beställdes av Gustavs pojkar Erik och Johan. Har renoverats nyligen, d v s på 1800-talet.





På Kalmar slott pågår också utställningen Beyond the Horizon av fotografen Erik Johansson med bilder som ger nya perspektiv.





Ibland blir det kusligt. Allt är bildkollage och det ligger många timmars arbete bakom varje verk. Imponerande.







Nu stänger de snart. Vi hinner ut innan slottsportarna slår igen.





När vi kommer ut behöver vi inte paraplyerna mer.






Kalmars stadspark är fin med många gamla träd. Den här almen, som trotsar almsjukan, är planterad 1795. Tre år efter mordet på Gustav III.







Kalmars finaste utsikt. Slottet och minnesmärket över Calmare Nyckels första färd över Atlanten till Nya Sverige 1638. Hon gjorde tre resor till.





Det blev fult väder igen. Utsikt från bilen. Regnet smattrar och vår pall utanför dörren blåste iväg. Hu. Vi kurar och hoppas på sol över Öland imorgon.





Ölandskajen (blå pricken) är den perfekta ställplatsen i Kalmar. Nära centrum och mitt emellan slottet och länsmuseet.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar