fredag 14 september 2018

Förfest i Minheim



Det är fin cykelväg längs Mosel i Piesport. King of the road är Gunde Svan, assisterad av två nilgäss. Högst motvilligt flyttar sig herr Svan de gånger vi passerar. Nilgässen i bakgrunden är en annan historia.  Det är en afrikansk art som spridit sig hit efter att ha blivit inplanterad i England. Snart har vi kanske dem även i Sverige.


Hit har en annan stor fågel hittat. Storken levererade lilla Leni till världen för tre dagar sedan.


Lunch vid Mosel. Korv och ost. Ser jag inte salig ut?


B och hennes kompis gråsparven har båda munnen/näbben full med mat.


Vi provar vin på en liten vingård i Piesport. Den tjusiga vingården 50 meter härifrån, vid Moselstranden, tog 10 € för provning av fyra viner, som sedan kostade från 13 € och uppåt. När vi först vid lunchtid kom till Silvia hade hon inte tid, hon lagade mat åt sina vinarbetare. På eftermiddagen gjorde vi ett nytt försök. Här var det bara att välja från gårdens lista. Provningen var gratis och de goda vinerna kostade knappt hälften mot vad de kostade nere vid stranden. 


Silvia Hoffman hjälper oss att lasta lådorna med vin på B:s cykel (jag har ju varken korg eller pakethållare). Det gick med hjälp av rejäl emballagetejp. B lyckades vingla hemåt. Men en gång i tiden cyklade ju hon till dagis med en unge där bak och en på styret. Så hon kan.


Vi cyklar till grannbyn Minheim, knappt två kilometer. Det är vinfest i helgen och den tjuvstartar nu på fredagskvällen. Det är söt liten by.


Här tar man vin på allvar. Hon häller inte bara upp, utan visar precis vad det är i glaset, 2016 Minheimer Burglay Riesling Kabinett. Vin är på riktigt här. Det här är Weingut Schmitges.
Jag kom häromdagen, på en annan plats, tillbaka med ett glas och ville ha påfyllning med ett annat vin. Tjejen som serverade tog bort glaset hämtade ett nytt."Detta är ett annat vin". 
Man kan ju INTE använda samma glas till två olika varianter av Riesling. Tänkte inte på det ...


Det är bara en deciliter i glasen, för 1.50 eller 2 euro. Visst kan du köpa fullt glas, men här är det ju meningen att prova flera viner, så det är klokt att ta det lugnt. Vi har åtta vingårdar att kolla ikväll (men orkade bara med tre). B har hittat en ny favorit, rosé på Spätburgunder.


Varje vinfest har en drottning och en prinsessa. Vem som är drottning här vet vi inte (troligen tjejen i turkos), men hon har i alla fall tio prinsessor. Undrar vad de har i glasen? Troligen vatten eller druvsaft. 


Fin portal in till Weingut Hoffman, som stoltserade med food truck. Modernt.


Vingården Thielen-Feilen odlar sauvignon blanc och gewürztraminer. Ovanliga druvor i Mosel. Jag provade båda. Kanske bättre att de satsar på de traditionella moseldruvorna.


Ibland är det trångt, ibland glest på Moselweinstraße i Minheim. Men det här ju bara förfesten. Den riktiga vinfesten är lördag-söndag. Får se om vi stannar. Vi har ju fem gårdar kvar att utforska.


Bästa vingården: Schmitges. Där vi började. Nu ska vi cykla hem i mörkret. Men det är inte långt.


2 kommentarer:

  1. Nu har jag läst i fatt! Jag har hängt med lite på distans tidigare, då Lennart läst och kommenterat för mig. Det verkar inte gå någon nöd på er!! Däremot kan jag önska att jag också kunnat vara där nere. Men det kan kanske bli ett annat år. Nu håller vi på med en del avslut här hemma inför vintersäsongen. Ha dé fortsatt riktigt bra!

    SvaraRadera
  2. Hejsan,
    Då jag har ett stort personligt intresse i just vindrottningar så kan jag meddela att hon som är vindrottning i Minheim 2018 är hon i mitten med samma färg på klänningarna...
    De andra vinröda är drottningar i närliggande byar och resten är ”tärnor”
    Med vänlig hälsning, Håkan

    SvaraRadera