tisdag 4 september 2018

Tyska villovägar



Vi tar färjan från Trellemünde till Saßnitz. Vi käkade frukostbuffé i två timmar. Sedan tog det roliga slut, vilket jag illustrerar med denna mycket konstnärliga, möjligen bara konstiga, bild.


Beundrar utsikten. Himmelen är oskyldigt blå.


Närmar oss land, passerar Stubbenkammer och de vita kalkstensklipporna vid Jasmund på Rügen. Ni ser dem därborta bakom de skitiga fönstren. Nu tycker ni att detta var den sämsta jävla semesterbild ni någonsin sett. Men då får ni skärpa er! Kolla nu perspektiven, färgspelet och de inför naturens underverk fullständigt apatiska människorna. Är detta inte Årets bild?


Vi kliver ut och tar samma bild som alla andra. Blev det intressantare? Ni kan sluta följa Peter Holgersson på Facebook eller hänga tavlor i en lada på Vikbolandet. Ni har Henka W:s utmanare här.


Allez allez! Som fransken säger. Eller Allee allee som de säger i östra Tyskland. Deutsche Alleenstraße mil efter mil.


Vi passerar Elbe ...


... och hittar vår natthamn strax intill floden bland en massa andra, nästa bara tyska, husbilar på den gratis (är gott!) ställplatsen i Hitzacker (Elbe). Parentesen kommer sig av att det tydligen finns flera Hitzbacker.


Men ingen har förmodligen lyckats hitta dem. Vanliga utrop i bilen på väg hit: "nej, det här måste vara fel", "omöjligt, vänd!" och/eller "men detta är väl en cykelbana?". Men vi kom hit(zacker) via Penkefitz und Wussegel.


Hitzacker visade sig dock vara, som vi misstänkte, en gemütlisch liten stad, vars kärna, Altstadt, inte var mycket större än Bev Nicols skonummer. Och vad är det för flaggor? Holland och ... ?


Samma fana igen. Är det Ungerns flagga hänger den upp och ner. Och vad skulle den göra här? Är det Nordrhein-Westfalens flagga saknas en vapensköld. Och detta är ju dessutom Niedersachsen. Kasta ljus över mysteriet. Olaf, läser du det här?


Torget. Med flagglor, som barnbarnet Jamie brukade säga. Jag ger upp.


Eines kleines gränd.


Und ein Kneipp.


Sebastian Kneipp: "Redan 1848 hade han utvecklat kneippkuren, som var en slags kallvattenbehandling med bland annat barfotapromenader i fuktigt gräs. Från hans anläggning i Bad Wörishofen spreds uppförandet av liknande kuranstalter efter hans idéer över hela Europa, inklusive till Norrköping, där Kneippbaden öppnade 1898" (Wikipedia). Sebbe kanske var här också?


Vi letar krog. Detta var den enda som inte hade ledigt bord. Vi väntade, eftersom alternativen inte lockade.


Det fanns en orsak. Efter en timme fick vi också plats och började med Stackmann Dunkel. God öl!


Sedan Schweinesnitzel mit Rahmchampignonen und Bratkartoffeln. Vad annars? Und es war Gott!


"Goot äten und schlopen". Dialekt? Lågtyska?


Den äggformade stadsdelen är gamla stan. Pytte. Och vår ställplats precis intill.

Var vänlig och bortse från referenser till nu levande personer i inlägget. Ni kan ju inte känna alla.

1 kommentar:

  1. Det känns bra att ni tagit över och håller lite koll på Tyskland nu! :) Själva är vi i skrivande stund på väg mot Elmia!

    SvaraRadera