lördag 8 september 2018

Rödvinsvägen

Fredag morgon i Altenahr. Vi kommer underfund med att det inte finns någon mataffär i stan. Vi cyklar dryga tre kilometer till grannortens Pennybutik, typ Ica Supermarket.


Hur någon står ut med att köpa tobak i det här landet förstår vi inte. Det blir antingen amputering eller hjärtinfarkt. Varningstexterna är inte diskreta.


Vi ger oss iväg de tre hundra meterna in till stan. Vi ska upp till Burg Are däruppe ovanför restaurangen vi besökte igår.


På väg dit ser vi till vår besvikelse att strumporna tagit i slut i automaten. Troligen för ungefär femtio år sedan?


Vi tar en lätt promenad på Rotweinwanderweg. Vad det betyder får ni googla själva.


Borgen började byggas på 1100-talet och varit med om mycket sedan dess. Fransmännen belägrade den i 9 månader 1690. De tog över och borgen var snart bara en ruin.


Idag är den en utsiktspunkt. Vi ser t ex att Altenahr faktiskt har vinodlingar nära stan. Det trodde vi inte. De syns inte nerifrån.


Kommunikationer i dalen: "floden" Ahr (snarare en bäck eller å), landsväg, cykelväg och järnväg i olika nivåer.


Borgen har dessutom en ännu högre placerad utsiktsplats. Jobbiga trappor.


Vinodlingar längs vägen österut mot Mayschoß.


Vi följer "rödvinsvägen" en bit. Rödvin? Detta är ju Riesling.


De gröna. druvorna, främst Riesling, Silvaner och Weißburgunder utgör 20 procent av odlingarna. Resten är rött: Spätburgunder (Pinot Noir), Frühburgunder, Portugieser, Dornfelder m fl.


Utsikt. Vi ser utsiktsplattformen vid Burg Are därborta.


Vi fortsätter längs vingårdarna, fina utsikter, bl a mot ...


... Eifel där Peter Wohlleden är skogvaktare. Har ni inte läst hans bok Trädens hemliga liv? Gör det. Ni kommer att se på träd och skog på ett helt nytt sätt.


Spätburgunder är Ahrdalens viktigaste gröda.


Vi går och går. Ingen mening med att vända. Snart är vi på väg ner till Mayschoß, där världens äldsta vinkooperativ finns. Mayschoß-Altenahr Winzergenossenschaft grundades 1868 av 18 vinodlare som tröttnat på att hunsas av stormän och uppköpare. Idag har de 18 blivit 432 odlare.


Vi vet det och mycket mer eftersom vi fick en visning av kooperativets vinkällare. Det kryllade av folk däruppe i butiken och utskänkningen, men vi var bara fyra här nere. Man undrar varför folk inte är mer vetgiriga. För fyra euro fick vi en halvtimmeslång visning och ett glas vin. Ett glas vin däruppe kostar fyra euro...


Vi tog ett par extra glas och studerar vinlistan. Klart jag måste kolla skillnaden på Spätburgunger och Frühburgunder. Den förstnämnda vann.


Det tog två timmar att gå till Mayschoß och fyra minuter att åka tillbaka hem till Altenahr.


  Altenahr och Mayschoß. Rödvinsvägen eller stigen är den röda snirklande linjen ovanför byarna.

1 kommentar: