söndag 16 september 2018

I Romarriket


Den bland husbilssvenskar som åker till Mosel så kända "arken" i Neumagen-Dhron har vi nu fått använda. Detta är sanitetsanläggningen vid gästhamnens ställplats. Väldigt välskött, som hela området. Väl värt 7,5 € per natt. Men deras wifi var helt kass.


En stor gästhamn i Mosel. Livaktig.



Precis vid gästhamnen/ställplatsen finns restaurangen Käpt'n Cook, där vi dricker vår lunch.


Neumagen-Dhron (där Dhron är den del av byn dom ligger vid bifloden Dhron) har anor från romartiden. Romarna grundade ju Tysklands äldsta stad, Trier, inte långt härifrån. Romarna drog en väg genom dalen, kallad Ausonius weg, efter en romersk poet, Decimus Magnus Ausonius, som beskrev landskapet här i en dikt omkring 370 aD. Vi tror, och hoppas, att han inte är släkt med Lasermannen. Den här sten från år 212 är en milsten som talar om att det är 15 "leuga" till Trier (en leuga är ca 2200 meter).


Här är förlagan till vinskeppet vi såg passera i Piesport. Skeppet kunde bära 14 tunnor vin. Från skeppet som passerade Piesport lät det som om de ombordvarande hade tömt 14 tunnor och ropade efter mer.


"Der fröhlische Steuermann", den muntre styrmannen, känner jag viss sympati för. Han ser förnöjd ut där han lutar sitt huvud mot vinfatet och lyssnar till skvalpet därinne (så står det i alla fall på infotavlan). Övriga gubbar i den här stenen ser mycket bistra ut.


Eftermiddagsfika. I Mosel betraktar vi ofta världen genom ett vinglas.


B ville ta en bild på det gamla huset bredvid caféet. Jag avbryter med att konstatera att jag fått Görgens glas. Ok, Weingut des Herzens grundades av Ralf Görgen och Reinhard Phillipps och vinodlingen är formad som ett hjärta (tyvärr tog vi ingen bild ...


... men vi har lånat . Detkk är ganska fint att man, efter ha smakat ett glas Riesling på ett café/Strauswirtschaft, kan få med dig en flaska hem för 6€. Och att vi bor mitt emot platsen där druvorna vuxit.


Kvällsmat på Käpt'n Cook. Riktigt gott. Det står Phillipps på glasen (se ovan). Min fisktallrik och B:s "Knusperplatte" smakade riktigt bra. Liksom vår 2015 Riesling "Grauschiefer" Trocken.


Det framgår kanske inte av kartan, men vår dagsetapp från Piesport till Neumagen-Drohn var 8,3 kilometer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar