tisdag 28 maj 2019

Slott och mat i Sörmland


Dags för en kortare tur med husbilen. Vi beger oss till Sörmland där det är "aptitrunda" i helgen. Det är närodlat som gäller och många producenter och gårdsbutiker bjuder till lite extra.
Första stopp blir naturreservatet Lindbacke vid Nyköping där styvmorsviolerna täcker marken.


Naturreservatet Svanviken-Lindbacke ligger precis intill ett köpcentrum. 
Vi parkerar på Coop och går under vägen som leder till Oxelösund. 


Här finns också en s k domarring med medeltida ursprung.




Vi har siktat in oss på Nynäs slott och tar därför in på Sandviks camping som ligger vid havet med cykelavstånd till slottet. En liten, enkel campingplats med det vi behöver. 100 kr natten (130 med el).



Nynäs slott har anor från Medeltiden, men fick sin nuvarande utformning under 1700 och 1800-talen. Här har flera inflytelserika adelsfamiljer huserat, t ex Grip, Gyllenstierna, Hildebrand och Bondeätten. Sista privatfamilj som bodde här var Gripenstedt. 1969 tog landstinget över och idag förvaltas slottet av Sörmlands Naturbruk med bland annat naturbruksgymnasiet Öknaskolan. Här bedrivs också en omfattande kulturverksamhet under ledning av Sörmlands museum i Nyköping.


Det finns också ett café i det gamla Orangeriet, som också hyser en handelsträdgård.


Det pågår flera spännande utställningar i sommar. Som Älskas — ätas, som handlar om husdjur. En del har vi för att älska, en del har vi för att äta upp. Utställningen inbjuder till lek och vi önskar att vi hade barnbarnen med oss.


Den här hunden ska kanske varken ätas eller älskas?


Vi har köpt biljetter till en "dramatisk visning" av slottet. Guiden Inger från Öknaskolan är lite nervös. Det är första gången för henne, så hon hoppas det inte kommer så mycket folk. Det gör det inte. Det är bara Benita och jag.


Spelet kan börja. Plötsligt står det någon på balkongen och undrar om vi sett hennes lille Carl.


Skådespelerskan Martina Wessberg dyker sedan upp i flera olika roller under vår rundvandring i slottet. Här som friherrinnan själv som ängslas över kvällens stora middag. Kalvfilé eller gös? Vad tycker vi? Vi röstar för gösen om den är nyfångad.


Martina avslutar med ett riktigt fint sångnummer om temat "om det varit jag" och berättar om vad hon skulle gjort om hon var rik. Den fina dramatiska visningen av slottet "bara för oss" var en stor upplevelse.


Sörmländsk landsväg lyser gul och luktar raps.


Vi besked några gårdsbutiker: Bergs inte långt från Nynäs, Vrena grönt och Vrena Vilt i Vrena (var annars?). Här äter vi hamburgare på dovhjort och vildsvin utanför viltbutiken där vi handlat korvar, viltsvinskassler och dovhjortsbiffar.


Det är ont om ställplatser i centrala Sörmland. Vi tar nattkvarter hos Malmköpings Bad & Camping och hittar lä från den iskalla vinden bakom restaurangen.


Nästa etapp blir inte så lång. Vi stannar i Sundbyholms gästhamn, där det redan är gott om båtar. På ställplatsen är vi dock bara två som stannar för natten. Det märks att säsongen inte kommit igång. Servicehusen fungerar inte riktigt som de ska. Men vi klarar oss.


Sundbyholms slott är inte lika imponerande som Nynäs. Men vackert i sin anspråkslöshet (om man nu kan använda det ordet om ett slott). Här kan man konferera, bo vackert och äta dyrt.


Vi ger oss ut på en vandring i naturreservatet och är på väg att gå vilse.


Men nu är vi på rätt väg. 


Genom en ståtlig bokskog …


… till Sigurdsristningen, som berättar den hiskeliga historien om Sigurd Fafnesbane, känd bl a från Snorres Edda. Det är en lång historia, som ni kan googla om ni har lust.


Här sticker Sigurd svärdet i drakens buk.


Mindre blodigt: löktrav är en fin växt som kan användas till mycket: som sallad (lätt vitlökssmak), roten lär smaka som rädisa. I folkmedicinen sägs den vara bra mot andtäppa och som urindrivande medel.


Blomsterrika ängar kring Sundbyholm. Det finns gott om vandringsvägar här.


Hagtornen står i blom.



Denna sörmländska resa avslutas i Tisnarebaden med att fira Jamies åttaårsdag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar