tisdag 23 maj 2023

Undret i Blankaholm
Det här är torget i Blankaholm. Rakt fram gästgiveriet, som sett bättre dagar. Till höger lanthandeln, som lades ner förra året efter ha varit öppen sedan 1916.

Men familjen Momark, som tagit över gästhamn, ställplats och café nere vid bryggan (och som bor några meter från lanthandeln) ville annorlunda. Wille och Hilma, som vi möter i butiken här, insåg vad butiken betyder från bygden och bestämde sig i höstas för att ta över och driva den vidare. Vi har följt deras arbete via Facebook. De har lagt ner ett otroligt arbete på butiken, samtidigt som de byggt ut den stora bryggan som totalförstördes i en brand 2012. Det är nästan obegripligt hur de har orkat (de har ju tre små barn också). Vi applåderar och stödjer genom att handla här och bo på deras ställplats. 


Vi myser i Blankaholm, närmast vattnet på den fina ställplatsen.


Det finns en badbrygga vid de små stugorna några meter från oss. Det ser ut som någon har badat.


Jomenvisst. Tokfan själv doppade sig, inte bara en, utan tre gånger. Drottning Blankas örtagård. Liten, men välskött. Historien om drottning Blanka har jag berättat tidigare. Följ länken om ni är nyfikna.


Till historien kan läggas att den sedermera heliga Birgitta från Vadstena en gång var hovdam åt Blanka (som var gift med kung Magnus Eriksson) och skällde ut kungaparet för deras sedeslösa leverne. 

Familjen Momark driver också glasscafé i hamnen. Inte öppet nu, en måndag i maj. Men med mat, öl och vin i helgerna och under sommaren.

Familjen har dessutom sett till att den av brand förstörda bryggan byggs ut igen i hela sin längd. 210 meter!

210 meter! Den ska invigas med pompa och ståt om några veckor. Vi låg förresten här med segelbåt 2008.


En bit in på bryggan zoomar jag in vår husbil. Väl förtöjd bortom gästhamnen.

Ställplatsen i Blankaholm blir alltmer populär. Det finns ett tjugotal platser här och några nya borta vid glasscaféet. Här finns all service man kan begära. Servicehuset är enkelt, men fungerar med dusch och toalett, plus tömning. Kommer att renoveras. Men familjen Momark har ju haft andra saker att prioritera. De ligger ju inte på latsidan direkt.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar