lördag 25 mars 2017

Caféet som bara är ...


... bäst. Centralkonditoriet i Väderstad. Åk aldrig förbi.

Den sinnesfrid som infinner sig en trappa upp med en kopp kaffe och en ägg/ansjovismacka på rågbröd låter sig inte beskrivas i ord av mig. Kanske Torgny Lindgren hade lyckats. Men det är ju dessvärre för sent.


Vi får en pratstund med hon som har hand om det. Familjen driver dessutom Väderstad centralkrog runt hörnet. Den lär också vara något alldeles extra. Vi ska undersöka snart. Väderstad åker vi aldrig mera förbi.


Vi köper bröd och flädersaft, från grannhuset, innan vi drar vidare mot Ödeshög och Gränna. Vilken start på årets första husbilsfärd!


Vi är ensamma om ställplatsen vid hembygdmuseet Åsle Tå strax utanför Falköping. Det har egentligen inte öppnat för säsongen än, men jag har pratat med Ingalill som har hand om det. Vi har både el och wc om vi behöver.


Åsle Tå är en s k malm, alltså utmark av en by, typ Östermalm eller Södermalm fast i annan skala. Här bodde tjänstefolken, hjonen, de fattiga. Kajsa som bodde i stugan på bilden bröt mot normerna när hon sågade ut ett stort fönster på gaveln. Folk i byn tyckte hon gjorde sig märkvärdig och kallade huset för Glasskåpet och Kajsa för Skölta-Kajsa. Eftersom hon bodde i ett skyltfönster?


Här bodde bröderna Lars och Nils Hoffman med fruar och barn i ett parhus. De hade sju plus sex barn. Tretton ungar!


Den lilla ån kantad av snödroppar gav liv åt byn. Den borde heta Åsle Å i Åsle Tå.


Varför är det nästan omöjligt att fotografera blåsippor? De blir ju alltid vita i solen.


Picknickbord och grillplats vid Hägges kvarn. I Åsle Tå. Vad vore Sverige utan alla dessa hundratals hembygdsföreningar som vårdar våra kulturarv? De gör ett fantastiskt arbete.


Här rann ån in i kvarnen.


Allt är stängt. Ingalill öppnar 1 april och hoppas att vi kommer tillbaka när hon är där och kan bjuda på kaffe i cafeet.


Men vi mår bra ändå i den nedåtgående solens sken. Prosecco hör till. Kulturarv det också.


Middagen på rökt lax med tillbehör avslutas med pistagemazariner från Väderstad. Vi har redan tagit var sin tugga och är hänförda.


Åsle Tå i sammanfattning. Värt ett besök.


Åsle Tå ligger nära två av våra favoritresmål, osterian i Falköping (rapport i morgon) och Hornborgassjön (säkert blir det rapport på det också). God natt.

2 kommentarer:

  1. Vilken härlig första tur för säsongen.Vädersta centralkonditori har vi inte besökt, men lägger det på minnet. Vi har däremot besökt Åsle Tå och tycker det är mysigt där. Ha dé riktigt bra!!

    SvaraRadera
  2. Härligt med en bra start på husbilssäsongen! Vår husbil står fortfarande på verkstan men snart är det dags att se hur den mår!

    SvaraRadera