tisdag 28 mars 2017

OsetVarudeklaration.


Även sångsvanar dansar. Lägg märke till den avvikande kanadagåsen till vänster i bakgrunden. Nästan helvitt huvud.


Idag var det 373 sångsvanar på plats, enligt hemsidan. Men en fältguide jag träffade uppskattade antalet till 600. Antalet svanar förändras ju hela tiden. Innan vi åker vidare: det är trivsamt här i Rånnesta vid Tysslingen med café, galleri, bokförsäljning, naturutställning, mycket fågel och trevlig personal. Många besökare så här års. Lugnare annars. Vi tänker återkomma och utforska Tysslingen bättre.


Resan fortsätter till Naturens hus och de fina fågelmarkerna som skapats vid Rynningeviken och Oset vid Hjälmaren i östra Örebro. En fantastisk omvandling av oljehamn och soptipp. Här ska också skapas ett Naturum. Huset på bilden är café och restaurang.


Naturstig med bibliotek och utsikt över Hjälmaren.


Rävgångsstugan heter det här glashuset med kamin och fantastisk utblick mot fågelmarker åt flera håll. Här finns också en badstrand.


Det är gott om fågel, mest grågäss, kanadagäss, knipor och sothöns för tillfället. 


Ute på sjön hittade vi några skäggdoppingar. Det här är Erik Rosenbergs gamla marker. Ett hus bär hans namn. Det har flyttats hit på senare år och har egentligen inget med Erik att göra. Men det är hans kusins barnbarn Mats Rosenberg som är drivande kraft bakom förnyelsen här.


Det är ett stort sjö- och våtmarksområde med mycket fågel. Tänkte på hur tomt det nästan alltid är ute vid Svensksundsviken här hemma. Hur kan det komma sig?


Karta över området. Åk dit.


Vi åker hem, det ska bli snökaos imorgon. Men först en fika på ett fint fik i Katrineholm, Sköna Gertrud.

1 kommentar: