onsdag 10 oktober 2018

Fika med Ulrica


Rudenstams gårdsbutik i äppeldalen ovanför Huskvarna och Jönköping ...


... är den häftigaste gårdsbutik vi någonsin sett. B ser chockad ut, men hon är nog mest orolig över hur mycket pengar jag kommer att göra av med. Här finns inte bara de egna produkterna från äppelodlingarna i dalen, utan också det mesta och bästa närproducerade i ett stort område. Plus en hel del exklusiva produkter. Choklad, ost, vilt, färska rotfrukter och grönsaker. Till och med en julmust som heter Arne.


Vårt mål för dagen var hemligt för B. Inte förrän vi svängde av riksväg 40 förstod hon. "Vad ska vi göra i Ulricehamn".  Vi ska bada bastu igen! I kallbadhuset. Utsikt från herrbastun.


Nöjd gubbe som doppat sig i Åsundens vatten ...


... där nere.


Varmt och härligt. 11,5! 


För tio år sedan tog sig ulricehamnsborna samman och byggde upp kallbadhuset igen. Det som revs i förra seklets början. Där ute finns också en alldeles för dyr restaurang.


Affärs- och gågatan med "Bleck-Knallen" av Wanja Håkansson (1999). "Bleckslageri var från ca 1860 fram till 1950-talet en viktig försörjningskälla i ulricehamnsbygden".


Rådhuset vid Stora torget.


Mitt emot rådhuset ligger Ekeskogs bokhandel. Rådhuset och bokhandeln uppfördes 1788 efter en brand som ödelade stora delar av staden. Bokhandel har bedrivits här sedan 1875. Visserligen 60 år yngre än bokhandeln i Söderköping. Men gott nog. Som alltid gynnar vi sådana här verksamheter.


Fika med Ulrica. Vid torget tar vi en fika i gamla lokaler. Staden hette Bogesund fram till 1741. Staden hade då passerats i betydelse av uppkomlingen Borås. För att ställa sig in i maktens korridorer bytte staden namn till Ulricehamn efter drottningen som hänger däruppe, Ulrika Eleonora, d v s Karl XII:s syster som tog över när brorsan stupat. Men hon dog i smittkoppor samma år, så det hjälpte nog inte mycket.


Vi tar in på camping Prången några hundra meter från centrum.


Stranden är nog den mest långgrunda vi sett. Någon berättade att man kan gå kilometervis ut i sjön.


Säkert därför kallbadhuset därborta ligger så långt ut. Men det är djupare där. Jag vet, av erfarenhet.


Bryggorna och kanoter ligger på land. Skol- eller förskolebarn utnyttjar den fina lekplatsen.


Google placerar min selfiebild ute i sjön.


Jag gillar Ulricehamn. Läget, med kvällssol över Åsunden och de höga åsarna kring staden, är fantastiskt. Här arrangeras världscup i skidor. Skidesset Hanna Falk är härifrån, liksom orienteraren Jenny Johansson, vasaloppssegraren Oskar Svärd, fotbollsspelaren/tränaren Pia Sundhage, författaren Birgit Th Sparre ("Gårdarna kring sjön", det är den här sjön) min f d jobbarkompis Olaf Zobel (hallå, läser du detta?) med flera.

1 kommentar:

  1. Ulricehamnär en trevlig stad. Kallbadhuset har vi bara tittat på, inte prövat.

    SvaraRadera