torsdag 11 oktober 2018

Ljus i Alingsås


Vår resa fortsätter längs gyllene västgötska landsvägar...


... till "Savannen" i Alingsås, en ställplats nära stadens centrum. Här samlas många bilar i det vackra höstvädret. Bara parkering, ingen service och inga avgifter. De flesta av oss är här för ljusfestivalen, Lights in Alingsås, förstås.


Jag respekterar städer med bokhandlar som lever i hundratals år. Här i Alingsås bokhandel trodde de att de var äldst i Sverige, tills jag berättade att Söderköpings bokhandel funnits sedan 1815. Det slog ner som en bomb. Men jag tröstade dem med att de var minst lika underbara och köpte Kerstin Ekmans fantastiska bok Gubbas hage. Och att de minsann var äldre än Ulricehamns bokhandel (gårdagens inlägg).


Torget i Alingsås är enormt. Vi ser bara halva på den här bilden.


Jonas Alströmer står mitt på torget. Ni vet, han som är känd för att han gjorde potatisen till en viktig gröda i Sverige. Han gjorde väldigt mycket mer, var en av 1700-talets stora entreprenörer i Sverige. Kolla själva på Wikipedia eller Nordisk familjebok.


Charles Hill blickar bistert ut över torgets södra del. Han värvades från Lancaster i England till Sverige, var delägare i bomullsväveri i Norrköping (1850-talet) innan han startade liknade verksamheter i Göteborg och Alingsås. Han ses idag som en av stadens viktigaste fäder. Han ser ut som en karl man inte vågade säga emot.


Alingsås är caféernas stad. Några ligger på mysiga innegårdar. Just här finns också en fin designbutik, Balders Hage, som aldrig verkade ta slut.


Frank och Kerstin Rambris, skåningar från Beddinge, har vi tjatat med ibland på Facebook. Nu fick vi träffa dem på riktigt. Det var väldigt trevligt. Vi gav oss ut på ljusvandringen tillsammans efter fikat på Savannen


Anna var vår guide under en och en halv timmes vandring längs ljusinstallationerna i Alingsås.


Det är B och jag, A, till vänster på bron.


Hjelmqvistska gården är en historisk plats i Alingsås och idag den populäraste mötesplatsen. Ljusvandringen gick fram mellan fullsatta restaurangbord.


Vi tränger oss vidare genom smala gränder.


I stadsparken kan man få en puss på månen. Många kameror förevigar skuggspelet.


Norrsken i Alingsås. Promenaden närmar sig sitt slut. Vårt betyg: fin promenad, men våra ljusfester i Norrköping de senaste åren har varit mer imponerande. Flytta inte dem till Linköping (korkat förslag i lokalpolitiken)!


Alingsås, mer än man kunde tro.

3 kommentarer:

 1. Lights i Alingsås verkar fint! Dit får vi nog ta oss vid tillfälle!

  SvaraRadera
 2. Trevligt och så hade vi trevligt sällskap också.
  Men vi glömde vinet sedan på kvällen. Det får bli en annan gång

  SvaraRadera
 3. Kul med dina inlägg, då man får så mycket historia på köpet!!! Ha nu en bra vinter och sköt omer till vi syns igen! Kramar

  SvaraRadera