torsdag 8 oktober 2020

Över slättenKanske blir det årets sista äventyr med husbilen Adoxa. Vi är på väg över Östgötaslätten mot hemligt (för Benita) mål, där vi imorgon ska fira B:s födelsedag. Vi stannar vid Rökinge växthus nära Vreta kloster. De har ännu gott om fina tomater och andra godsaker i butiken.

Strax innan Rökinge handlade vi ekologiska fågelfrön från Slåttergubben, en kort bit före Rökinge. Jag tog ingen bild där, så jag lånar en från deras hemsida.
Slåttergubben, dvs bagaren och odlaren Jan Wester, säljer frön med omtanke. Och de är faktiskt billigare än t ex Granngårdens. 31.50 kr kilot för skalade solrosfrön. Vi köpte 25.

B ville köpa surdegsbröd i Rökinge. Behövs inte, sa jag. Vedugnsbageriet är vårt nästa stopp.Boställets vedugnsbageri vid Maspelösa inte bara bakar gott bröd ...


... de serverar dessutom en god lunch. Vi valde dagens soppa på potatis, purjolök och squash. Serveras med goda smörgåsar. Kaffe och kaka ingår också.

Vi sitter i ett stall, men kossorna Saga och Björg står inte här längre.


Mitt på slätten ”väster om stan” ligger bageriet. E4 nere i högra hörnet och Göta kanal högst upp på kartan. ”Väster om stan” är ett samlingsnamn för flera näringsidkare här på slätten. Googla på det.


Vi fortsätter västerut längs kanalen och tar natthamn i Borensberg. Kaffeteriet är stängt för säsongen, men ställplatsen är öppen året om.


Husbyfjöl hette samhället en gång i tiden och namnet lever kvar i den årliga marknaden. Här frestar också Börslycke gård med goda marmelader och drycker.

Det är tomt i kanalen i oktober. På Göta Hotell därborta har de säkert det också lugnt så här års.


Gästgiveriet på andra sidan broarna har sett bättre dagar.


Mycket bättre dagar ...


Men ännu finns det liv i Borensberg. Francesco frestar med goda ostar och charkuterier i sin lilla butik bakom sin plastskärm, som mycket väl kan vara tillverkad just här i Borensberg. Ortens största industri är nämligen plasttillverkaren Arla Plast (som inte har något med företaget som stängde ner Boxholms ost att göra).

Himlen är mörk över Boren. Snart måste vi ta skydd för regnet.


Solen tittar fram igen och jag får sällskap när jag sätter mig på bänken vid kanalen.

Borensberg har en hel del att bjuda på. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar