fredag 7 januari 2022

Åbackarna och strömstarenMotala ström genom Norrköping. Stads livsnerv. Och dess populäraste strövområde. Många vinterfåglar, mest gräsänder. Nu tror de har vi …
… har godis med till dem. Tyvärr glömde vi det.

Varje år sitter hen där. Strömstaren som gillar brusande vatten. Alltid minst en som övervintrar här. I år har det setts fyra olika fåglar, berättade någon.

Märkligt att den lilla fågeln törs dyka ner i forsen och utan problem ploppar upp igen. Den letar efter smådjur, främst nattsländelarver, men kan också ta småfisk.
Drags och Gryts f d kraftverk. Det har funnits upp till sju kraftverk samtidigt i Motala ström i centrala Norrköping. Sedan 1990 finns bara ett kvar i drift.
Det är strömstarens fors, men det finns också bäver här. De syns inte sällan här, nedströms och uppströms.

Färgaregården är ett museum, som visar hur en färgare kunde bo och verka i mitten av 1800-talet. Men byggnaderna är hitforslade från andra håll. Stora huset kommer från Lida i Smedby, några kilometer mot sydost härifrån. Flyttades hit i slutet av 1930-talet. Numera finns ett café i ett av husen (återuppfört efter en brand 2013). Vid Färgaregården hålls populära trädgårdsdagar vår och höst (med paus under pandemiåren).


1 kommentar:

  1. Fina Åbackarna, Färgargården och Industrilandskapet och inte minst Benita!

    SvaraRadera