torsdag 6 januari 2022

Leonardsberg X 2Jag håller koll på Leonardsberg, en av Östergötlands finaste fågellokaler vid sjön Glans utlopp mot havet via Motala ström. ”Leo” är fortfarande lite doldis för många. Nu satsas det stort här för att göra detta till ett ännu bättre ställe att spana på fåglar, natur eller kultur.
Jag jobbar på en text om Leonardsberg till en fågeltidskrift och spanar här, även om det inte direkt är högsäsong för fågellivet. Färgstarkt är det alla fall när jag går här i slutet av november.

Här finns lite mums för trastar och sidensvansar. Och kanske för den sällsynta tallbiten (som faktiskt är en fågel) som sågs på andra håll insatsen omkring jul.
Fågeltornet vid Leonardsberg är gammalt och slitet. Behöver kanske bytas ut. I Fågelbordskampen, en tävling om från vilket fågeltorn i Sverige man kan se flest fågelart (andra veckan i maj) har Leonardsberg legat topp fem sju år i följd, bäst i hela landet 2016, då 103 olika fågelarter sågs här under en dag.
 Nu ska strandängarna öppnas upp och stora områden har röjts på videbuskar. Än ligger de kvar nedanför tornet, men de ska bort snart, lovar kommunekologen.

I den här bilden, lite till höger, står en fågel som varit en stor raritet i Sverige tills för bara några år sedan. Nu har ägretthägrarna invaderat oss. Åtminstone på fågellokaler som den här.
Här står en vanlig gråhäger och surar över att det är så många som tycker det är fantastiskt med alla ägretthägrar som kommit hit.
Rishögarna måste bort innan rödspovarna kommer i mars!
Många vadarfåglar trivs, liksom vi, bäst i öppna landskap.

Nytt besök vid Leonardsberg. Januari. Nästan vinter. Vi går på berget med räfflor från istiden.

Rishögarna ligger kvar, trots att de skulle tas bort i september. Sätt igång! De ska malas till flis på plats, för att slippa så stora transporter här på strandängarna.

Öppet landskap, men det borde röjas ännu mer om vi ska gå rödspovar som häckar.

För jämförelse: på våren når vattnet nästan upp till tornet. Lånat en bild av Robert Petersen, den fågelskådare som förmodligen sett mest här vid ”Leo”.
Tornet är gistet och gammalt, men nya gömslet ger bra lä för en fikastund.


1 kommentar:

  1. Vid Leonardsberg har jag varit men inte vid något fågeltorn! Än finns mycket i närområdet att upptäcka!

    SvaraRadera