torsdag 30 juni 2022

Sveriges skönaste camping?
Jag överdriver inte. Det är förstås min egen, mycket subjektiva bedömning, men jag tycker att detta är en av Sveriges bästa campingar.
Den har nästan inget, men ändå allt. Kyrksjön, lanthandeln, badet, hembygdsparken och framför allt lugnet. Här finns tre långliggare i husvagn, trevligt folk. Och vi som är på besök. Och ett tält med två mammor och fyra pojkar. Vi har några meter till vattnet …
… och solen skiner.

Vi tar en promenad, eftersom vi såg något vi aldrig sett när vi farit förbi här. Några hundra meter från campingen, bredvid skolan (nu bara förskola) i byn, i en gammal nedlagd (1996) lanthandel finns numera Odensvi Kuriosa.

De har nyss öppnat för dagen och vi tittar in. Det är några här.


Vi pratar med Anna, som öppnade butiken här vid midsommar förra året. Hon bor med man och barn i huset. Carro är hennes medhjälpare i butiken i sommar. Tack ska ni ha, ni gör Odensvi till en ännu mysigare plats.

Odensvi Kuriosa är en loppis i plusvariant. De har också lite byggnadsvårdssaker, typ linoljefärger, och lite godsaker, typ olivoljor, marmelader och sådant som brukar finnas i gårdsbutiker.

Vi njuter av en gammal bekanting, Sänkdalens glass, i butikens skuggiga trädgård.

Vi tar en omväg tillbaka mot campingen, förbi kyrkan. Här har funnits kyrka sedan 1100-talet, men den här versionen invigdes 1778.


Vi fortsätter längs Odens sagostig, som byns förskolebarn gjorde på strandängen för några år sedan. Inte mycket kvar nu, dessvärre.


Vi såg inga djur på strandängen, men de fanns. Nu kommer de och hälsar på. De står och glor på oss några timmar innan de återvänder in i grönskan.


B försäkrar dem att vi inte ska grilla nötkött ikväll. De verkar vara nöjda med det.


Badplatsen är väldigt fin. Faktiskt ganska många som hittat hit idag. Vad annars att göra när temperaturen kryper uppåt 30 (stannade vid 26).

Sädesärlorna har fått ungar och tränar flugjakt från badflotten …


… tills en annan barnfamilj skrämmer bort dem.

Dags att skapa skugga.

Det skymmer över Kyrksjön. Gässen vågar sig ut på öppet vatten. Mindre risk att havsörnen som brukar jaga här över skarvkolonin på Drottningholmen (den heter så, denna nedskitna holme!) ska dyka upp.

Färgstark solnedgång …

… som kastar strimmor av eld rakt igenom skarvskogen. God natt.

God morgon. Gässen är kvar. Har ni inte sovit? Var sommarnatten för ljus?

Jag tar en morgonpromenad till duschen. Tomt vid badet. Klockan är ju bara sju.Hem till bilen igen, via hembygdsparken.

Idag cyklar vi till Hängesten, en dryg halvmil.


Hängesten är en geologisk formation, skapad av inlandsisen, som lämnade två stora block här. Det ena lutande mot det andra …

… som hänger vådligt över en brant. Men så har det sett ut i ungefär 14000 år. Så det rasar nog inte idag.


Kanske bor det troll här?

Karrums by mellan Odensvi och Blackstad. Inte ett liv i sikte, utom några kor. Vi cyklade 17,5 kilometer på allmän landsväg idag utan att möta en endaste bil.”Mattorpet” Solliden är knappast ett torp. Här satsas det stort på gårdsbutik och restaurang.


Vi delar på en ”wrap”. Fin utsikt. Inte trångt. Bara vi här och sex personal.

På kvällen får vi grannar. Vi delar skrönor med Lennart och Irene från Borensberg. Riktigt trevligt. Tack ska ni ha. Vi ses kanske igen, vi tycks ju åka till samma ställen…
Odensvi, ett paradis i nordvästra Västerviks kommun, 16 km från Gamleby.


Här finns allt vi behöver. Det finns ett Odensvi i Västmanland också, norr om Köping. Där föddes Richard Dybeck, som skrev vår nationalsång. Inte här, som jag trodde en gång.2 kommentarer:

  1. Du väcker våra minnen på hur trevligt vi hade i Odensvi.

    SvaraRadera
  2. Så härligt det ser ut! Och fantastiska foton, som vanligt!!!

    SvaraRadera