lördag 4 juni 2022

Rhododendron och forsande strömÄntligen får Francine återse Åkaregatan. Här hade hon en brevvän en gång i tiden, en tjej som vi dessutom kände, Hoppe kallade vi henne. Men nu kollar hon den ”botaniska trädgården” på Åkaregatan 3.

Men prakten på Åkaregatan kan ju inte mäta sig med rhododendrondalen vid Motala ström. Just det, vi har besök av Lars och Francine Benzler från Huddinge. De räknas som släkt, eftersom de är vår sons svärföräldrar. Vi är väldigt glada över att få åka ut på ett litet husbilsäventyr med dem. Men först ska vi skryta med Norrköping.

Ett paradis för en humla. Ni ser väl också att det är en mörk jordhumla, Bombus terrestis?


Vackert. Rhododendron och Motala ström. Dessvärre kan jag inte säga vilken rhododendron det är. Det finns ca ett tusen vilda arter och ännu fler trädgårdsvarianter. Vi hade planerat att åka till Norrvikens trädgårdar utanför Båstad för att se rhododendron. Men varför gå över ån efter vatten?Fler rhododendron. Eller är det azalea?

Det tas många fotografier i rhododendrondalen så här års.


Fina klotlökar, Allium. Finns många sorter här också …

Francine blir begeistrad av en imponerade bok.


Många bokstäver i den här stora boken.


Vilopaus vid Färgargården. Vi svalkar oss med glassbåtar, lakritsvarianten.

Vi berättar om strömstararna som finns här i forsen på vintern. Och om bävrarna som brukar springa omkring här. De tror oss knappt. Men det är sant. Norrköpings industrilandskap imponerar på gästerna.”Den svenska tanten” (skulpur av Susanna Arwin) omgiven av två flickor.


Vi rundar av Lars’ och Cines Norrköpingsvandring med kulinariskt äventyr på Åkaregatan. Fläskfilé (svensk) i Muurikka (finsk). De tyckte det var gott. Jag tror dem.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar