måndag 10 oktober 2022

Sista resan i år?Det har nästan blivit en tradition för oss att åka till Bauergården i Bunn i början av oktober. För att relaxa i bastun och kanske äta på restaurangen. Flera gånger har vi varit nästan ensamma eller tillsammans med några få bilar. Nu är det helt galet.

Alla platser är upptagna när kvällen kommer. Vi är säkert 40 husbilar här, t o m gräsplanen på andra sidan restaurangen är full. 
Visst, Bauergården har blivit känd (nominerad till Årets ställplats), men detta hade vi verkligen inte trott. Men det är ju fredag, förstås. Vi brukar komma hit på vardagar. Bastun är överfull, så den får vara denna gång.


Vi drar i stället vidare för att hitta lugnet vi söker. Här är det bättre. Hätte camping vid Tranås är en överraskning. Kostar inte mer nu i lågsäsong än ställplatsen i Bunn. Vi är fyra husbilar och några långliggare här. Det är lummigt…

… och nära till en väldigt fin badplats. Hade det bara funnits en bastu, så …


Hätte hette campingen. Vid sjön Sommen. Hit kommer vi att återvända.Var är vi nu? Jo, vid Naturum Tåkern. De hundratals fina snidade fåglarna har min orienteringskompis, konstnären Vesa Jussila från Åby utanför Norrköping gjort.


Naturumet har ju, som ni säkert vet, ritats av tv-kändisen Gert Wingårdhs firma. Kanske av Gert själv. Själv har jag ju skådat fågel i mer än 40 år, så första gången jag var vid Tåkern stod här ett rangligt fågeltorn och en röd liten stuga, där fågelstationens skådare höll till.

Det magnifika fågeltornet i kvällningen. Dagens sista skådare beundrar solnedgången.

Det är inte trångt på husbilsparkeringen. Här står vi gratis (eller swishar valfritt belopp som tack till Tåkernfonden). Service: toalett och soprum hundra meter bort.

Månen är på väg upp …… och blir jättestor.


Efter en god natts sömn är det dags att gå ut och skåda fågel i gryningen. Måne har bytts mot sol.

Det är bara jag som är vaken. Och fåglarna. Klockan är snart halv åtta. Sent för en fågelskådare.

Än står Naturum tomt, men ganska snart kommer ett stort antal skolbarn på utflykt.
Jag flyr upp i tornet. Förvånansvärt ont om gäss, men många svanar förstås ute på sjön. Och änder, stora flockar med brunänder. Men också många snatteränder närmare tornet. Annars inget särskilt att notera denna morgon. Ägretthägrar har ju blivit vardagsmat på senare år. Det finns ca 15 ägretter i vassarna.


Det är den 9/10 och högtidsdag i husbilen. B ville inte ha något särskilt. ”Kanske en bok”. Hon fick nio (böcker är billiga på Stadsmissionen). Bra att ha i bilen. På många campingar finns ju en ”byt bok”-hylla.

Tåkern. Sista hållplatsen för i år?

Tvättar av och tömmer Olivia. Ställer av. När bär det av igen? Kanske inte förrän i mars. Hej och på återseende.
1 kommentar:

  1. Fina platser ni hittar! Och fantastiska foton!!! Bauergården har vi besökt, men det var nog lite off season, för vi var nästan ensamma där då.

    SvaraRadera