fredag 23 september 2022

Relax i Kumla
Morgon vid Bottensjön. Den ryker. Vi lämnar snart Karlsborg.

Dagens etapp, knappt nio mil. Vi är här igen, på tredje året. Vågar jag avslöja destinationen? Jo, för er, exklusivt. KUMLA!

Vi har relaxavdelningen för oss själva i två timmar. Inga andra här. Vi äter lunch här, badar i bubbel och lögar oss i tre olika bastuar.

Jag simmar längre än jag gjort på många år. Sedan går jag upp till relaxen igen. Det är så fint att det är nästan otroligt. Jag delar inte detta inlägg i något stort forum. Det finns bara åtta ställplatser. De kostar 220 kr (inkl el och fint servicehus) och relaxbadet 110 kr om man kommer före kl 14. Lunch för två (stora baguetter, Loka och kaffe) 90 kr!

Det är regatta i Sjöparkens dammar idag.


Sångsvanar i Sjöparken. Skrämdes bort av segelbåtarna. Onödigt.Och några hundra kanadagäss. 
Till höger ”Skönhet” av Rickard Brixell (2010), parkens första konstverk.


Spaden är ett konstverk (”Dig where you stand” av Gunnar Nilsson). Svartkålen är som en skog. 


Ricin i ”Möjligheternas trädgård”.
Mangold. Manshög. Jag vet hemligheten bakom de gigantiska växterna. Hästgödsel.


Dahliorna blommar än.

Detta är precis utanför restaurangen Goda rum. Vi har varit här förr. Suttit med ett glas vitt. Ensamma. Som B säger: ”om jag bodde i Kumla skulle jag vara här varje dag”.
Vi går in i växthuset. Hon har inte
 hoppat än. Kvinnan på taket. ”Ögonblick i rörelse” av Maria Miesenberger (2014). Ett av många konstverk i sjöparken.
Citrusrummet. Fikonträd upp i taket.
Palmrummet. Varför kryllar det inte av folk här?


Ta en pelargonstickling, står det. Med hälsning från personalen. Klart att vi gör.

Konst och kanadagäss. Inga vitkindade gäss, som det brukar vara när man ser sådana här flockar. I förgrunden ”Malak” av Knutte Wester (2017). En manifestation. Det finns en historia bakom verket. Läs den här:Bara kanadagäss. Utom en. Hittar ni grågåsen?


Sjöparkens växthus (och restaurang) i kvällsljus.

Badhuset likaså. I förgrunden reningsverkets dammar (men det luktar inte). Badhuset är fint. Ritat av Per Flodström, som också skapat parkens stora växthus (på bilden ovan) och mycket annat i Kumla. Pensionär sedan några år. Ägnar sig numera åt fritidshuset, en gammal skola i Gullspång, läser vi.
Kumla sjöpark. Ett sanslöst projekt för en liten kommun. Den äldsta delen skapades på 1930-talet, då Kumlasjön grävdes ut där det funnits en kommunal soptipp! Snart dags för tioårsjubileum för badhuset och växthuset.

Om ni vill åka hit, ta del av länken nedan:
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar