onsdag 2 augusti 2023

Gotland. Söderut. Del 1.
Söndag. Katthammarsvik. Nära till havet …
… och badet. Här bara fotbad. Men jag lovar, vi badade på riktigt en stund senare.Rökeriet och fiskrestaurangen i Katthammarsvik är populära. Det har varit en strid ström av gäster hela dagen sedan lunchtid. Några gäster väntar ut solen.
Solen går ner vid stängning. Bra tajmat. Själva satt vi inte här, utan handlade lite gott i rökeriet och åt hemma i bilen. 
Måndag/tisdag. Nästa stopp blev vid Gangvide Farm i När. Här står Grållar på rad.


Gangvide är camping och äventyrsplats och en hel del mera. Perfekt för barnfamiljer och bra även för oss som gillar att ha barn omkring oss.


Det är en avspänd, stressfri stämning här vid Gangvide. Familjärt.
Gården ligger vid Närsån, som erbjuder bad, paddling och fiske.

Gården drivs av Per och Kickan Karlsson och deras tre döttrar (bild från hemsidan). Per kommer från gården, Kickan från fastlandet. De har odlat potatis och grönsaker, men har ”förvandlat sin gård till en spännande plats för både busiga barn och lekfulla vuxna” för att citera dem själva.

Här finns också gamla bilar. Som en Corvette från 1967. Just nu utan motor.

En Hudson från 1947. Fortfarande i bruk.

En Cadillac RV Miller Meteor från 1960. Ett unikt husbilsbygge, som fortfarande används som bobil, men avställd sedan många år.


Det finns en teaterlada också. Här har i sommar spelats ”Hur långt når Alfons”, efter Gunilla Bergströms bok. Men nu är det annat på gång.
En internationell tävling i Ruriks kub. Det råder en spänd förväntan härinne. Vi hinner se att några av deltagarna löser kuben på några tiotals sekunder. De tävlande är väldigt unga, vad vi kan se.


Ute på gräsplanen bjuder en artistgrupp på akrobatik och upptåg.
På kvällen och natten är det stor fest i en annan lada. Per fyller 60 och en av döttrar fyller 30. Vi tittar in och bjuds att deltaga, men det känns för privat. Vi går hem och hör musik från ladan tills långt efter att solen gått upp.

Onsdag. Körsbärsgården vid Sundre. Hit återvänder vi varje gång vi är på Gotland. Första gången vi var här, snart 20 år sedan, fanns inte konsthallen. Den byggdes 2010. Men långt innan dess, i 70 år, har detta varit en samlingsplats för konstnärer.

Nu finns den, tack vare Marita Jonsson, som jag fick en bild på exakt här förra gången. Nu är det hennes man Jon som är på väg hem. Tvärs över gården från café och konsthall. De har tillsammans skapat denna makalösa plats.
Björn Erling Evensen tillhör de ständiga här. Världskonstnären som slutade sina dagar i Visby 2021.
Många små ansikten …


… skapar en hel kines. ”China Girl” från 2010 av Maria Ängquist Klyvare (f 1953), som en kommentar till statistiken att ca 3000 kinesiska flickor bara försvinner varje år.Maria Miesenberger förföljer mig. Från Sjöhuset i Kumla, via Kristinaplatsen i Norrköping, till Körsbärsgården på Sudret.


”Gänget” av Siri Carlén.


Inget konstverk, men ändå. Utsikt genom ett fönster.


Fika på Körsbärsgården. Mycket att titta på.
1 kommentar:

  1. Nu blev vi verkligen sugna på Gotland igen! Kinesflickan vill jag verkligen se på plats! Ha dé fortsatt bra!

    SvaraRadera