söndag 10 september 2023

Elmia, mässan

Elmia Husvagn & Husbil 2023 är igång. Vår fina utsikt mot Vättern är borta. Det är tre dagar mellan bilderna. Nu är vi inte ensamma på täppan längre (se föregående inlägg). Som mest var vi ca 2400 husbilar.
Helt galet, naturligtvis.

Vi jobbar med parkeringen utanför mässan. Tre timmar varje dag är det ungefär det här vi ser av Elmia.

Men vi ser en hel del av insidan också. Som värstingbilar från Concorde som har garage för en liten bil. Prislapp? 

Det finns väldigt mycket att kolla in på mässan. Förstås. Men vi saknade många husbilsmärken. Från Hymer-gruppen till exempel. Inga Hymer, Dethleff, Bürstner, Carado, Laika, Sunlight och vårt eget märke LMC. Deras Innovan skulle varit intressant att se. Sedan pandemin har Hymer-gruppen fokuserat på annat än mässor.

Vi söker egentligen inte efter något nytt fordon. Men charmas av små husvagnar från Eriba (som ju tillhör Hymer-gruppen).B gillar s k ”plåtisar”, som kan beskrivas som skåpbilar ombyggda till husbilar. Tycker vår bil är för stor. Här en fin Dreamer från franska Rapido.


Favoriten heter dock Malibu som byggs av tyska Carthago. Detta är en Diversity 640 LE K (om ni undrar). Själv är jag inte riktigt inne på samma linje som B. Än, men vi ska lyssna på …

… paret Håkan Söderman och Carina Ekroos, som berättade om hur de ”downsizat” från en stor bil på över 5 ton till en plåtis på 3,5.
Vi träffade förstås också Peter och Helena Bergström från Freedomtravel. Vi känner dem från en gemensam husbilsresa i Tyskland för några år sedan. Nu berättade de bl a om en resa i Finland (den tänker vi göra). Här fixar de vinstdragning. De delade ut fina priser varje dag under mässan. Vi vann förstås inget.

Vi tillhör en växande skara av husbilister på sociala medier. Letar ni noga hittar ni ”A&B på väg” (vår blogg) på den här tavlan …


… som fanns på Influencerhörnan, där mässbesökarna kunde träffa oss ”influencers”. Det är kreatörerna Martin och Marlene Jikita som kommit med denna idé. Vi pratade med dem flera gånger under mässdagarna och kommer att träffa dem igen på Öland i vår. Den här bilden har jag lånat från en av deras sidor på nätet. Ok, Jikita?


På tal om influerare. Få har väl influerat och inspirerat som Annika Elgeskog, allas vår Husbils-Annika, som lever livet helt och hållet i en husbil. Nu har hon skrivit sin första bok också. Vi misstänker att hon bär på minst en till inom sig. En fantastisk människa med stort engagemang från kriget i Ukraina till orangutanger på Borneo. En bra bok har hon skrivit.

Vi lyssnade självklart på Annika också. Här tar hon en bild på publiken. Eller är det en selfie?


Det finns en hel del intressanta Arne. Han till höger var en stor entreprenör i Jönköping, stadens nöjeskung under många år. Han har satt sina spår också här. Restaurangerna här på mässan drivs av företag med koppling till Arne Bohman (1931-2011).


Gissa om jag köpte korv här hos Arne Korv Kiosk. Särskrivning är väl ok på en skylt som denna?
Vi köpte också mobil router och sim-kort av Nicklas Knall, en mycket speciell entreprenör i it-branschen. Så nu kan vi surfa trådlöst i hela Europa med Wifi.se utan dyra månadsabonnemang.

Vi måste ta en vätskepaus då och då under mässan för att orka.

Söndag. Det är dags att åka hem. Jag vinkar av några tusen bilar, medan B ligger kvar i vår husbil. Det där med influencers hade hon missförstått. Det betyder inte feber och ont i halsen. Men så slutade mässan för B …


… medan jag och alla andra ”caravanare” hyllas och tackas av Elmias vd. Damerna till vänster är Angela Schandersson, ordförande för CC Småland och Christel Christensen, riksordförande.

Tack för i år!


2 kommentarer:

  1. Så trevligt att få ta del av Husbilsmässan via er. Vi kunde tyvärr inte ta oss dit i år. Vi har inte tänkt byta hb men alltid kul att se hur tillverkarna tänker numera och dyrt har det blivit.

    SvaraRadera
  2. Så trevligt att genom olika bloggare få ta del av Elmiamässan när vi själva är ute och rullar runt i Europa. När jag tittar på listan över olika kanaler slås jag av hur få som numera skriver vanliga bloggar och hur youtubekanalerna har exploderat.

    SvaraRadera