tisdag 20 september 2016

Vi stannar vid en åVi lämnar Borgholm, men tar oss först en kort titt på slottsruinen ...


... och tänkte hälsa på prinsar pch prinsessor på Solliden. Men där var det tyst, tomt och tillbommat. 


Den småländska metropolen Fliseryd har en intressant industrihistoria med kruttillverkning och batterifabrik. Den förstnämnda flög nog i luften och ingenjör Jungners batteriteknik från 1800-talet var nog bra då och ett bra tag in på förra seklet. På Jungnerholmarna fanns länge de gamla industrilokalerna kvar och marken var förgiftad. Men nu är allt återställt. 


Bara kraftverket är kvar. Emån är det, glömde jag att säga.


Idag är Jungnerholmarna ett fiskeparadis, ströv- och rekreationsområde. Här finns till och med en badplats i ån. Skylten som varnar för att dyka borde vara tydligare! Här är grunt och stenigt. 


Emån är ett fint fiskevatten med stora havsöringar. Rekordet är 14,2 kilo. Här finns också enorma malar. Fridlysta. Och uttern är på väg tillbaka. Emåns meander- och kvillsystem har få motsvarigheter. Visst vet ni var en kvill är?


Kvarnstenen får en kram av trädet.


En gammal bagarstuga tjänstgör som sommarcafé. Tyvärr är sommaren slut.


I resterna av brukspatrons trädgård finns en fin äppellund. Något ovårdad. Tar någon hand om äpplena? Vi tog hand om några. Hoppas vi fick.


Jungnerholmarnas ställplats är ok, inte minst tack vare natur- och kulturvärdena. Värt de 120 vi betalade i ortens Ica-affär. El till laddning, dusch och toa i gula huset.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar