torsdag 27 april 2017

Gäss, dass och Pride.


Badplatsen vid Wikegårds. 


Fredrik Fredriksson, som driver campingen tillsammans med mamma Eivor, anlägger våtmarksområden. Skapar fågelmiljöer samtidigt som vattnet från omgivande åkrar filtreras. Här har ett vattenflöde dämts upp. Så skapas ett lite vattenrike en bit från stranden. Fredrik planerar att bygga spångar och sätta ut gömslen i sina anlagda våtmarker. 


Gässen sträcker oavbrutet fram och tillbaka över semesterbyn. I tusental.


Högenäsviken är full med fågel. Mest gäss, men här i röran finns bland annat ett dussintal skärfläckor och  många gravänder.


Vi har ständigt de vitkindade över oss.


En havsörn kom förbi och fick tusentals gäss att gå till väders.


Från ena delen av viken till den andra. Hela dagarna pågår trafiken.


Hela dagarna ...


Frönäs mosse ligger några hundra meter från semesterbyn. Här hittade vi en ny bekantskap: gråhakedopping har vi inte sett på Öland förut. Gråhakarna har ökat på senare år.


I samma vatten jagar knölsvanarna en kanadagås som kommit för nära.


Jakten går runt en liten ö, varv efter varv. Gråhaken ser förundrad på.


Sveriges mest omskrivna dass? Wikegårds Semesterby och Ställplatscamping, långt namn på en camping, är lite speciell. Drivs av familjen Fredriksson, mamma Eivor är vd och sonen Fredrik håller i det mesta. Dasset på bilden anmäldes till länsstyrelsen av grannar som inte gillar Fredrikssons entreprenörskap. Och enligt strandskyddslagen är det ett svartbygge. Ta bort eller böta 100 000 kr blev domen. Det kommer massor av människor till den långgrunda badstranden, inte bara campinggästerna. Ska de pissa och bajsa bland enbuskarna eller i havet, resonerar Fredrik, som är miljövän. Vi ses i tingsrätten sa Fredrik till byråkraterna. När det blev dags för förhandling tog han dasset med sig till tinget i Kalmar. Vi ska inte referera förhandlingarna, men vi konstaterar att dasset står kvar.


Fredrik jobbar med sitt miljöhus. Hundra procent sopsortering är målet.


Vi får en liten pratstund med Fredrik. 


Vi kommer att återvända till denna fina semesteranläggning, som bland annat profilerar sig som hbtq-vänlig. De har fått den regnbågsfärgade flaggstången nedsågad en gång. Men de reste den igen och anordnar varje sommar egna prideevenemang och deltar i Kalmarsund Pride. Wikegårds vågar sticka ut. Vårt nya favoritställe på Öland.

1 kommentar: