söndag 3 juli 2022

MalexanderVi har åkt vidare på småländska och östgötska grusvägar och hamnat här vid en gammal kyrkplats och ett nybyggt servicehus.


Detta är campingen i Malexander vid sjön Sommen i sydvästra Östergötland.


Jag skrev gammal kyrkplats för även om det funnits kyrka här sedan 1200-talet (tror man) är den nuvarande kyrkan ganska ung, byggd 1881 och återuppbyggd 1926 efter en brand. Den första uppgiften om en kyrka här är daterad 1345, då lagman Knut Jonsson på Aspanäs testamenterade pengar till en kyrkobyggnad här vid ”Malghasanda”.

Knut Jonsson var ingift morbror till heliga Birgitta, som ju bodde på Aspanäs några år som ung flicka. Detta 1600-talshus i karolinsk stil med mansardtak flyttas hit från just Aspanäs 1963 och kallas idag för Birgittastugan. Den används som församlingshem.

Vi kollar in byns restaurang Svärdshuset och bestämmer oss för middag här ikväll. Blommande schersmin till vänster.

Ångbåtsbryggan går i vågor. Här lägger ångbåten Boxholm II till ett par gånger i veckan och erbjuder olika turer på sjön. ”Torgturen” in till Tranås och åter hoppas jag vi kan göra nästa gång vi kommer hit.

Kort information om Boxholm II på Tranås kommuns hemsida. Tillägger att hon är byggd i Kristianstad och fraktades hit i delar med tåg. Beställd av Boxholms Bruk. Arbetsbåt fram till 1966. Nu bara passagerartrafik under sommaren.
Det är bara vi som badar. Åtminstone nu. Lite blåsigt, 22 i vattnet. Långgrunt.

På krogen Svärdshuset. Förrätt: lokala korvar och lokal IPA.

Huvudrätt. Lokal fisk. Abborre från Sommen. Gott.

Görgen Svärd kommer till bordet för att höra hur vi mår. Görgen och hans fru Karin köpte det gamla skolhuset 2018 och driver nu restaurang här. Sedan förra året driver de också hotellet med våffelcafé och lanthandeln Axet. Makarna Svärd började som vinimportörer och ordnar fortfarande vinresor till Italien. Sådana entreprenörer behöver vi på svensk landsbygd. Tack!

.
En annan entreprenör bjuder på rosa prosecco. Karl Fredrik på Österlen.


Vi har skaffat ny antenn på taket.

Malexander vid vidsträckta Sommen. Aspanäs på udden mittemot i söder (stavat Aspenäs).

Malexander i sammanfattning. Orten som, dessvärre, blev rikskänd den 28 maj 1999. Som journalist minns jag tydligt hur skakade vi var när vi jobbade med nyheten om de brutala morden på polismännen Olle Borén och Robert Karlström. De har fått minnesstenar på platsen. Vi glömmer inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar