tisdag 26 juli 2022

Saker ni inte visste om HallsbergNy resa. På väg mot Värmland tar vi en paus. Vi tittar in i ett hus i Hallsberg och hittar …


… ett galleri med konst av Lena A Linderholm kallad ”Livets fröjder”. Visst är det vackert, men kanske inte riktigt i vår smak.

In kommer Gösta. Maken och gladjazzliraren som gick bort för ett par år sedan. Inte vår musik, kanske. Men paret Linderholm har vår respekt. Älskade av många. Bra jobbat.

Det är en trappa upp saker börjar hända. Detta hus är ett konstverk.
Ritat av Ferdinand Boberg, en av våra främsta arkitekter (Waldemarsudde, Rosenbad, industriutställningen i Norrköping 1906 och massor av andra verk). Vi är förstås i Bergööska huset, byggt 1889.
Detaljer avslöjar mästaren Boberg. Som frisen däruppe.


Detaljer avslöjar också att en annan konstnär verkat i huset. Någon som arbetade främst med textilier.


De har aldrig bott i huset, men deras band hit är starka och de har skapat mycket av husets attraktionskraft idag. De är Carl Larsson och Karin Bergöö, senare Larsson. 
Karin Bergöö föddes i Örebro, men växte upp här i grannhuset i Hallsberg, det vita huset. Dotter till Adolf och Hilda Bergöö. Hon blev en okonventionell allkonstnär. Började med att måla, men sedan hon gifte sig med Carl ägnade hon sig mest åt mode, inredning och textilier. En kvinna skulle ju veta sin plats. 
Karins pappa Adolf lät bygga huset, kanske för representation. Det blev Karins bror Per med familj som bodde i huset. Den stora festsalen pryddes med målningar och möbler ritade av svärsonen Carl sedan han och Karin återvänt till Sverige från Paris (Grez) där de träffades. 
Idag förknippas ju paret Larsson med Sundborn i Dalarna. Men det var först ett sommarhus som de så småningom, i mogen ålder, gjorde sig bofasta i.


Vi lyssnar lite på guidens berättelse om målningarna.

Att Karin, som födde åtta barn, hann med att med att skapa så mycket konst i olika genrer är nästan obegripligt. Carl hade väl all tid i världen att måla. För mig är Karin större för hon gjorde så mycket mer. Åtminstone tolkar jag historien så. Till exempel intresserade hon sig mycket för matlagning och måste ha varit en av de första kvinnorna i landet att laga pasta. Läs hennes recept:

”Jag skulle sätta mig ned och tala om att jag kokar makaronerna så långa de äro (för ned dem så småningom) i ganska mycket kokande och saltat vatten, heller öfver dem någon mustig oredd sås och äter dem till det stekta köttet (bäst tupp). Rifven ost serveras särskildt. Peppar!”

Vi tittar ut genom fönstret. Men? Det här stämmer ju inte. Det är fel utsikt. Vad är det vi ser?
Här är ju Bergööska huset. Vi ser en modelljärnväg över järnvägsknuten Hallsberg, som den ser ut idag. Ett pågående projekt. Här finns 1,2 kilometer räls, 300 växlar, 40 lok, 200 vagnar, 400 figurer etc. Skapat av en förening med 25 medlemmar!


Hallsberg skapades ju av att järnvägen drogs fram här och stambanan Stockholm-Göteborg mötte godsstråket genom Bergslagen. Det var det som Adolf Bergöö byggde sin framgång på när han skapade sitt handelshus här. Stationshus har funnits här sedan 1860-talet. Detta skapades 1886.


Stationshuset IRL, 2022.

Bakom Bergööhuset, under röda taket, finns modelljärnvägen.

Vi behöver bara titta ut genom fönstret för att känna igen oss.

Fantasin har skenat iväg för farbröderna (antar att det är mest farbröder) som bygger modelljärnvägen. En del av modellen har ingen motsvarighet i verkligheten. Här har de bara haft roligt.

I Bergöös trädgård kan man hyra odlingslådor. Många odlar kryddväxter här. Bra idé!


En runda i Hallsberg. Inte mycket att se, förutom det vi sett. Men vi gillar stråhattarna på lyktstolparna. En hyllning till hattmakerskan Elise Sahlqvist, vars hattfabrik låg bredvid Bergöös hus från ca 1880 till 1920.


Vi återvänder till Hallsbergs kanske största personbil just nu. Vårt hem.


Ingen badar i Tisaren idag. Inte ens svanarna. Vi har hamnat på en camping för natten. Caravan Club Tisarbaden, en mil söder om Hallsberg.


Solen tittar fram och höjer temperaturen. Hittills har det varit nästan 20 grader lägre än vid Ydrefors i förra veckan.

Välordnat som alltid på Caravan Clubs campingar. Hög klass på servicehusen därborta.

Sjön Tisaren söder om Hallsberg. Vi som brukar bada i Tisnaren, sydväst om Katrineholm …Inga kommentarer:

Skicka en kommentar