tisdag 23 juli 2024

En pärla på hypotenusan



På väg till det årliga teaterbesöket i Värmland (mer om det snart) breder vi ut oss vid Röda sand, badplatsen i den fina bruksorten Breven. Vi har parkerat på den rymliga P-platsen och …





… har ungefär hundra meter ner till stranden, omklädningshytten och utedasset. Men vi har också ställt oss mellan hål 8 och 9 på en synnerligen populär discgolfbana.




Så vi får lära oss en hel del om den allt populärare sporten (som inte heter ”kasta frisbee”), eftersom spelarna måste passera oss på väg till nästa hål. Den här mannen hade 22 olika diskar (eller vad heter det?) i sin väska (eller vad heter det?).






Brevens bruk bjuder också på en Konstig runda. Några konstintresserade damer på orten har iordningsställt en konstrunda på drygt sex kilometer runt sjön Botaren. Vi orkade inte gå hela den.






Men vi stötte på några verk på vår vandring från badet till byn.





Dam med hund visar vägen till badet och Konstiga rundan. Ja, det är en docka.





Caféet och butiken har dessvärre stängt, trots att det är semestertider. Men det är ju bara tisdag. Det lite lägre placerade huset är Brevens konsthall. Stängd.





Idyll vid Brevens å.





Brevens gård har mycket gamla anor, omnämnt redan 1317. Men de flesta husen som står än idag är byggda på 1830- och 1840-talen. De var rosafärgade fram till 1930-talet, då de fick dagens ockragula färg.






Det var vattenkraften från ån och den goda tillgången till virke som utgjorde förutsättningarna för järnbruket, som grundades av Claes Rålamb år 1676. När järnvägen drogs förbi Hallsberg och en 
anslutningsbana fram till Kilsmo stod färdig omkring 1850 blev det full fart på bruket. Malm fraktades hit från avlägsna gruvor, bl a från Utö i Stockholms skärgård.





Rostugnen, i förgrunden, och masugnen därbakom var i bruk fram till 1940. Gjuteriverksamhet fortsatte sedan ända fram till 1980-talet. Men ingen sådan verksamhet finns kvar. Nu är det mest skogen som ger avkastning till bolaget.





Fallet vid verkstadsbyggnaden, som idag är ett modellmuseum. Tyvärr stängt vid vårt besök.





Utsikt mot arbetarbostäderna vid ån. Det finns fina lägenheter att hyra här, men inget ledigt just nu.





Utsikt mot skogen där discgolfarna ibland skymtar bland tallarna.





Många har sökt sig hit för att bada eller kasta frisbee. Förlåt: spela discgolf. 





Kvällspromenad ner till badet när alla badgäster åkt hem.






Solen sänker sig över Botaren, som har närkontakt med den större sjön Sottern, där Svennevads camping, min nya favorit, ligger. Det är en knapp mil dit fågelvägen.





Orkar inte gå ner till sjön för att fotografera solnedgången. Den duger härifrån.





Så vi säger god natt här.





Karta över Brevens bruk. Det är en knapp kilometer att gå från badet till ”centrum”. Blå prick är vi.






Var ligger då Brevens Bruk? Jo, om vi tänker oss en triangel med metropolerna Svennevad, Högsjö och Bo, där sockenkyrkan ligger, så hittar vi BB ungefär mitt på hypotenusan. Enkelt, eller hur?






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar