torsdag 5 april 2018

Gråväder vid Vättern


Borgmästarholmen vilar i fjärran grått. Badparadis på sommaren.


Sist vi var här i Askersund för ett par år sedan pågick ett stort bygge. Kulturhus skulle det visst bli. Vi går och kollar. Utsikt-Insikt heter den här kombinationen av konstnärsparet Korneev.


Utsikt och insikt är väl precis vad kulturhuset Sjöängen erbjuder. Gräsänderna må inte vara imponerade, men de gillar i alla fall sjöängen.


Men vi imponeras. Stort, ljust och innehållsrikt. Bibliotek, konsthall, konsertsal, biograf, café, restaurang, turistbyrå och säkert mycket mera. Kulturhuset är sammanbyggt med kommunens enda högstadieskola, vilket ger extra liv åt lokalerna.


"Knutpunkten" heter konstverket i taket i denna kulturella knutpunkt. Konstnären heter Anna Linnea Liljeholm.


Men hästen förblir anonym för oss. Den är fin ändå.


Klätterträd som lagt sig platt för isiga vättervindar.


Norströmsgatan går parallellt med huvudstråket Sundsbrogatan och har riktat in sig på kyrkan därborta i dimman. Vi anar nästan vår husbil i fonden.


Gästhamnen hyser fler husbilar än båtar, åtminstone så här års. Det är gott om plats, vi blev fem bilar för natten. I helgerna och under högsäsong är här fullt. De stora segelbåtarna tillhör intilliggande hotell och ligger i året om, redo att ta konferensdeltagare på sjöäventyr.


Sigrid kollar in nattljusen. Hon gillar dem inte och vill hem igen. Därborta ligger restaurangerna på rad, men alla är stängda. Så har en händelselös, gråtrist dag i en svensk småstad förlupit. Inte mycket att berätta om.


Askersund är inte stort. Kulturhuset är den stora klumpen i ändan av Sundbrogatan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar