söndag 8 april 2018

Konst på hög


Dags för hemfärd. Vi passerade Kumla och tog därför vara på tillfället att besöka konsten uppe på Kvarntorpshögen.427 trappsteg ska ta oss upp på toppen av den enorma slagghögen som skapades sedan regeringen kom på idén att utvinna olja ur oljeskiffern här på Närkeslätten. Produktionen startade 1942 och lades ner 1966, men det ryker fortfarande och områden på "berget" är fortfarande heta genom pågående förbränning av kolväterester i slaggen.


Uppe. Det bränner i låren. Numera är trappan en populär träningsplats: uppför trappan, nerför vägen, uppför trappan igen. Har man gjort det tio gånger har men "Besegrat trappan". Vi tyckte det räckte med en gång för att vinna.


Här uppe pågår en mer eller mindre permanent konstutställning med ett trettiotal verk.


"Makt" heter denna skapelse av Richard Brixel. Vi ryser.


Vi ville gärna se Lars Lerin sitta på en soffa, men hittade inte konstverket, som skapats av Marc Broos. Det är konstnären själv som står och spanar på bilden vi lånat från nätet, hans fru Karin sitter på bänken tillsammans med kände värmlänningen Lars Lerin. Holländaren Broos bor numera också i Värmland.


Anledningen till att vi blev besvikna var att konstverket tillfälligt (?) gömts i den röda lådan en bit ner i  backen. Kanske tål inte plastfigurerna den svenska vintern. Men


Absit Omen av Kent Karlsson.


Vi gjorde också ett snabbt besök i Tisnarebaden. Jamie och Lexi premiärhoppar studsmattan. Det definitiva vårtecknet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar