måndag 23 april 2018

Tillbaka i Stenåsa


Innan vi lämnar Ventlinge (efter dagens regn, som varade i en kvart) besökte vi granngården, Norrgårdens gårdsbutik.


Här är full ruljans under säsong och skördefest, men nu får man servera sig själv. Tag vad du vill ha och betala med Swish. Tänk att det fungerar med förtroende och ärlighet. Lök, chutney, kryddor och lite till slank ner i påsen.


Tvärs över vägen har gården sin egen konsthall ...


... egentligen bara en låda, just nu belamrad under off season.


Detta är kanske konstnären själv? Theo Janson?


Kanske är det också han som karvat myrorna som kryper längs en stor trädgren. Här finns också en majslabyrint och en stor löktavla under skördefesten. Vi får återkomma i september.


Gräsgårds hamn. Finns ställplatsen kvar? Jodå, men ställplatserna i Grönhögens och Degerhamns gästhamnar har tvingats stänga med åberopande av strandskyddslagen (strandskydd i hamn?).
Några sommargäster ser till att underlaget för bensinmackar och livsmedelsbutiker under sommarhalvåret försvinner. Gräsgård och Bläsinge lyckas än så länge trotsa byråkratin. I Grönhögen kan vi parkera utan service.  Hur länge finns Ica i Södra Möckleby kvar? "En tant håller med länsstyrelsens hjälp på att lägga ner all affärsverksamhet i Degerhamn", sa en fiskargubbe i Gräsgård.


Vidare till fågelskådarnas Mecka, Stenhusa bod i Stenåsa. Här häckar en plåtstork på taket till bokhandeln och restaurangen (som är säsongsstängd fortfarande). Naturbokhandeln är Sveriges ledande när det gäller ornitologi och en av de främsta när det gäller kikare. Vi lyckades låta bli att slösa med pengar den här gången.


Inte ens en holk köpte vi.


Kejsarkronorna är på gång vid Stenhusa gård.


Så här åkte vi, fram till Naturbokhandeln och sedan tillbaka och ner till Stenåsa camping, vårt favorittillhåll sedan 1980.


Det var två år sedan sist vi övernattade här. Firas med en liten (märk!) flaska prosecco.


Porten mot havet. 


Femtio meter till fågeltornet. Skärfläckor och storspovar, men ingen rödspov än.


Vildsvinspaj på nya zeeländskt vis. Sedan letade vi efter ugglor, men hittade inga.

1 kommentar: