fredag 16 april 2021

I blåsväderSolen har redan hunnit en bit över horisonten när jag vaknar.

Inte lätt att sova i det här oväsendet. Vitkindade gäss i hundratal.Tar en promenad nedåt strandhusen. Tre sånglärkor över huvudet på en och samma gång. En storspov slår en drill i fjärran, en rödbena varnar. Annars är det inte så många fåglar här just nu. Starflockar drar förbi, en sädesärla tselittar i bågflykt förbi.Ett par skärfläckor hittar något ätbart på stranden.

Ett par gravänder betraktar solens gång.


Fredrik Fredriksson har alltid något på gång. Här nya elstolpar. Han jobbar och pratar om allt som ska göras eller inte blivit gjort. Han är mycket miljömedveten och berättar om brevet han skrev till landshövdingen häromdagen om övergödningen från lantbruket i Persnäs socken. ”Tre dagar och han har inte ens svarat. Kan man ha respekt för en sådan? Respekt är något man förtjänar, den följer inte med titlarna”. Fredrik är förbannad.

Jag stövlar vidare och är nära att trampa på en lärka. Lite senare står en lärka och spelar på låg höjd bara några meter framför mig. Försvinner innan jag få upp kameran. Det blåser rejält, så lärkorna flyger lågt.


Den lilla väderkvarnen är mest skådebröd. På fallrepet.Vi ska cykla till Källa. Tar vägen över strandängarna. Blåser nästan omkull.


Stengärdsgårdar vid Högenäs. Inte bara kalkflisor på Öland.


Källa gamla kyrka har anor från 1000-talet. Folk kristnades tidigt här på Öland. Resmo kyrka på södra Öland är den äldsta i bruk varande kyrkan, inte bara på Öland, utan i hela landet. Men här fanns kyrka kanske ännu tidigare. Den första, av trä, brann ner. Grunden till dagens stenkyrka lades på 1100-talet. Källa nya kyrka uppe vid stora landsvägen byggdes nyss, på 1800-talet.Källa hamn var en av öns viktigaste en gång i tiden. Härifrån fraktades bl a kalksten till Lübeck, Stralsund, Greifswald och Wismar. Idag är det stuguthyrning och spa som gäller.


Stugorna ligger på rad. Men här är tomt så här års, så när som på en mopedburen hantverkare.En rejäl trädgårdsmöbel.

Har vi någonsin sett så många blåsippor?

Hemma på campingen drar gässen hela tiden. När havsörnarna kommer blir det ett fasligt liv. Vi har minst två örnar här, men jag har inte lyckats få dem på bild.


Gravänder och en knölsvan kämpar mot vind och våg.


Havet är vresigt idag.


Förra våren stod vattnet så lågt att vi kunde gå torrskodda tvärsöver viken från stugorna borta vid Högenäs orde.

Det blev renskav och rostad potatis till middag. Och en liten låda pinot noir.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar