måndag 23 augusti 2021

Rida, rida rankaVi tänkte oss till Blankaholm och nu är vi här på en ganska nyanlagd ställplats. Populär, tydligen, för det blev fullt och lite till, ca 15 bilar.
Precis intill ställplatsen ligger Drottning Blankas örtagård med konst av Annelie Blomberg. Träden/buskarna är havtorn.

Dahlior och höstanemoner. Och lite till.

En härlig plats att slå sig ner i. Eller dansa balett i.

Moderna tider. Nu får båtar och husbilar samsas i gästhamnen. När vi var här förra gången såg vi inga husbilar vad vi minns.Men de fem stugorna fanns och låg lite idylliskt för sig själva. Tiderna förändras.

Kvar finns också det anrika gästgiveriet och lanthandeln vid torget.


Detta är vad som är kvar av Blankaholm långa brygga. Där den lilla husbåten ligger fanns tidigare ett stort brygghus, men det ödelades vid en brand i maj 2012. Bryggan blev så illa skadad att den revs.
Men den ska byggas upp igen. En insamling pågår för att få ihop de   700 000 det beräknas kosta.
Så här såg det ut när vi var här i juli 2009. Tre år före branden.

Vi låg här med sju segelbåtar som seglade tillsammans. Vår Olivia närmast i bild.
Att vi står i ett övergivet industriområde är uppenbart. Enstaka byggnader står kvar. Tänk er att rusta upp detta, bygga en stor serveringsaltan, öppna upp mittförsvaret till entré. Lovar att det skulle locka fler än det lilla glasskaféet, som finns i en barack i hamnen. 
De nya ägarna köpte gästhamnen i januari 2021 och håller på att utveckla området. Kanske blir min fantasi verklighet?

Ett målat elskåp ger oss ledtrådar. Här låg ett sågverk från 1884 till 1979. Skåpet är förresten målat av samma Annelie som står för konsten i örtagården.
Här har vi sågverket i Blankaholm under tidigt 1900-tal, förmodligen innan det brann 1946. Här sågande man plank i nästan hundra år, så varför heter det inte Plankaholm? Det ska jag snart berätta.
Blankaholm har, enligt sägnen fått sitt namn av Blanka av Namur, en belgisk grevinna som seglade in här 1344, på väg till Stockholm där hon gifte sig med kung Magnus Eriksson och blev drottning av Sverige, Norge och Skåne. Hon födde fem barn, två söner och tre döttrar (som dog unga).

Drottning Blanka har också inspirerat till barnramsan ”Rida, rida ranka. Hästen heter Blanka” (som skrevs i slutet av 1800-talet av Hans Henric Hallbäck).

På bilden låter Blanka sonen Håkan ”rida ranka”, så som målaren Albert Edelfeldt föreställde sig dem (1877).

Så nu vet ni varför det heter Blankaholm, efter en drottning, och inte Plankaholm, efter ett sågverk.
Nutid. Grilldags. Vi använder allt oftare den lilla elgrillen, ett fynd från en utförsäljning. Kostade 60 kronor. Fungerar bra.
Lax, färskpotatis romsås, sallad och ett rödbetspåhitt av mig (chili och ramslöksmarinerade). Väldigt gott.
Ett par kilometer från tråkiga E22: Blankaholm, som tjusade en blivande drottning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar