onsdag 18 maj 2022

På väg söderut


Vi festar på god italiensk ost, som vi köpte på Vårruset, och östgötska jordgubbar. Vi är i norra Småland. Målsånnas lilla camping, strax söder om Aneby.

Mums!

Värt att fira med prosecco att vi hittat denna lilla pärla vid Anebysjön.

Det står tio husvagnar där borta. Långliggare. Men ingen är där. Vi är helt ensamma på denna camping. Markägaren, förstås, är här en stund och klipper gräs.Här finns en ”svettekörka”, vilket betyder bastu. Och en liten damm som det går att doppa sig i om man inte vill springa ner till sjön. Men vi står över den här gången.

Det ganska nya servicehuset håller hög klass.


Väderstationen berättar om att det just nu är torrt och soligt.
Målsånna. Vi kommer tillbaka. Tills midsommar räknar de med att ha caféet öppet med rättigheter. 


På andra sidan Aneby hittar vi Stalpet, en ravin …


… med södra Sveriges högsta vattenfall, 20 meter. Det är Svartån som rinner fram här. På 1700-talet byggdes en kvarn. 1923 ersattes den av en liten kraftstation som fortfarande är i bruk. Trapporna ner och upp byggdes för ca 20 år sedan. Däruppe finns en trädgård och ett mysigt café.Nästa stopp på vår väg söderut blir en gratis kommunal ställplats i Osby. De sju platserna fylls snabbt. Vi kom i god tid och står längst till vänster.


Ska jag vara med på bild?! 
Vi fick leta en bra stund för att hitta en matställe som kunde servera oss en pizza och en kall öl. Såg inte så värst mysigt ut, men pizzorna var ok.Ställplatsen kallas för Spegeldammen. Vi förstår varför.

Osby shoreline med sjö, kyrka och fontäner.

Övergiven.
Någon måste rädda räddningsbåten vid den lilla badplatsen …

… med den trestammiga kandelaberbjörken.


Solen tittar fram efter kvällsskuren.

Bra läge. Det finns en campingplats på andra sidan sjön för den som vill ha det bekvämare. Vi behöver inte el och dusch varje dag. Och gratis är ju gott.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar