söndag 12 maj 2024

Wikegårds och lugnetFrån flera hundra husbilar vid Böda till bara tre här. Det råder tystnad och lugn här vid Wikegårds semesterby, eftersom nästan ingen har semester nu. Vi har bara åkt drygt två mil idag, men kontrasten är slående. Vi står en bit från havet, men vi har havsutsikt …

… och en fin väg ner till stranden.
Fredrik Fredriksson som driver semesterbyn på sin fädernesgård hissade regnbågsflaggan för många år sedan.

Vägen till sjön är den långa vägen. Det är mycket kortare över ängarna.
Vår bil därborta till vänster och en stor Concorde bakom. Senare kom också en tysk plåtis. Det är inte kö till duscharna här. Men vi tvagar oss ändå i sjön så gott det går för det är väldigt långgrunt. Men det ankeldjupa vattnet är faktiskt riktigt varmt. Trulls älskar att springa här.

En annan promenad mot en av de anlagda våtmarkerna. Fredrik Fredriksson värnar naturens mångfald och är högst miljömedveten. Sol, vind och vatten är det bästa han vet. Avsaltar havsvatten, använder både solceller och vindsnurror. Noggrann källsortering.

Men båten har han inte fått i sjön. Det är inget vatten i hamnen. Just nu lägre vattenstånd än vi sett här tidigare.
Stenrika är de, ölänningarna.
Konst på stranden. Den har vi inte sett tidigare. Måste googla. 
Svar: Wikegårds har tillsammans med Måns Andersson på företaget Måns Smide kommit på idén att symboliskt binda samman Öland med Gotland. Nu väntar de på att någon på Gotland fullföljer sammanlänkningen. 
 
Solen sjunker och göken gal i söder, väster och öster.

Jag vänder hemåt …

… förbi slånens silver och solnedgångens guld. Wikegårds är sedan flera år vår favoritplats på Öland.
Här är vi, mellan Källa och Persnäs, strax söder om Löttorp på norra Öland.1 kommentar:

  1. Wikegårds bodde vi på för ett par år sedan, riktigt mysigt, och verkligen något helt annat än Böda Sand. Själva hamnade vi på ställplatsen i Grönhögen på vår sista natt på Öland för den här gången. Ha det fortsatt fint önskar grannarna från Böda.

    SvaraRadera