lördag 9 maj 2020

Om oss


OM OSS



Detta är en presentation av oss avsedd för Husbilsbloggarnas Facebooksida (se länk).




Hej, det här är vi. Benita och Arne. Vi har varit ett par sedan 1975. Sedan dess har vi hunnit med att skaffa två barn, fyra plus två (bonus) barnbarn, tre husvagnar, tre segelbåtar, två husbilar, tre katter, inga hundar och ett antal boenden (dock inget nytt sedan 1981). På bilden har vi precis köpt nya hattar och firar med en fika på ett torg i Pula, Kroatien. Året är 2017 och vi har åkt dit med husbil.





A har arbetat som journalist och B som fritidspedagog och handläggare på Norrköpings kommun. Vi bor i Norrköping nedanför en slalombacke. Om vi zoomar in bildens nedre högra hörn ...




... ser vi vår husbil. Det ser trångt ut, men det är zoomens fel.




Den senaste, sista (?) och vackraste av våra katter heter Sigrid. Hon är 13 år vilken dag som helst. Hela sitt liv har hon varit skeppskatt, utom det senaste året (båten såld). Nu försöker hon vänja sig vid ett nytt, men mindre fritt, liv som husbilskatt. Det går sådär. Från segelbåten kunde hon hoppa iland, vara fri och komma tillbaka. Vi var nästan alltid ensamma eller med kompisar hon kände. Nu är hon sällan fri. Det finns för mycket farligt som okända människor och hemska hundar. Hon vänjer sig. Sakta.
 



BÅT, VAGN & BILAR



Vi köpte vår första segelbåt 1985. Vi visar här den senaste och sista (tror vi): Olivia, som vi seglade med 2004-2018. En Maxi 84 med extra allt. Underbar båt, men vi orkar inte längre och våra bästa seglingskompisar finns inte mer. Ridå. I fyra år både seglade vi och åkte husbil. Men tiden och kraften räcker inte längre. Vår älskade Olivia seglas nu av en barnfamilj (det gillar vi) i Stockholms skärgård.





2014 köpte vi husvagn. Vår tredje. Vi hade två på åttiotalet, innan vi blev med båt. Vi gillade vår lilla Eifelland, men insåg snart att vi inte ville åka med husvagn. 




Vi ville ha husbil. Mitt i semestern 2015 åkte vi och kollade på husbilar. Vi skulle bara kolla. Men det gick på tok. Vi köpte Xoe, en Knaus från 2007. Jättefin. Första turen gick till Skåne. Här står vi på Ravlunda skjutfält (där jag hade sommarjobb på 60-talet).

 


Efter tre år med Xoe ville vi skaffa större, men inte stor, bil. Det blev en Adria Compact SPX (2014). Den har fina utrymmen, dock inte långbäddar. Det är vår kompromiss, eftersom vi gärna vill kunna parkera hemma. Vi har 6,75 meter från husvägg till trottoar. Adoxa, som bilen fått heta, är 6,61.




Vår bil blev utsedd till bäst i klassen av den engelska tidningen Practical Motorhome. Vi tycker att det var ett bra val av en bra tidning.



VAD ÄR BÄST?



Det bästa med husbilslivet är friheten att utan en massa planering kunna åka vart man vill och njuta av natur och ensamhet, som här på Gotland eller ...





... här på Öland.





Men bäst är också att resa tillsammans ibland och ha trevligt i vänners sällskap. Som här på Schwedenfest i Wismar (2017) eller hos ...




... Janne och Anne på Lady & Lufsens ställplats i Småland. Trevligare värdpar finns inte i husbilsvärlden.


VAD ÄR SÄMST?



Vi har svårt att hitta något som är dåligt med husbilslivet. Det skulle kunna vara att vi blivit väldigt många och att det blir fullt på populära ställplatser, som här i Askersund (redan i mars och trots coronakris). Men det finns alltid bra alternativ, så det är bara att åka vidare. 
Dåligt är också alla sura kommentarer och fyllesnack på sociala medier. Men, samma där, det är bara att scrolla och åka vidare. Ett bra tips: även om du vill dräpa till med en bra kommentar, låt bli. Det är många gånger det kliat i fingrarna att ”täppa till käften på den idioten”. Men det gör bara mig till en idiot, också.



FAVORITPLATSER



Några favoritplatser har vi redan nämnt. Öland återkommer vi alltid till. Stenåsa camping har varit en favorit långt innan vi hade husbil. Södra Öland med sina alvarmarker är bäst, men vi trivs också norrut (en av bilder ovan är från Byrums raukar).





Även Sigrid gillar Öland, som här vid Seby.





Möckelmossen, förstås!





Moseldalen återvänder vi också gärna till. Här en vacker oas i Reil.





Här är vi på vinfest i Minheim.





Varje höst åker vi till Bauergården i Bunn för att bada bastu och eventuellt äta en middag i deras förträffliga restaurang.





Till Bornholm åker vi gärna. Här är vi på rökeriet i Svaneke. Vi har bokat Bornholm igen om några veckor, men den resan är högst oviss. Vill vi dit, släpper de in oss? Sannolikt inte.




Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om favoritplatser. Och det är precis vad jag gjort. Varje år.



VILKA PLATSER ÅTERVÄNDER NI INTE TILL?



Norge. Det bara regnar och bilen går itu. Vi hade otur för några år sedan. Naturligtvis kommer vi att göra ett nytt försök. Vi hade planerat Lofoten förra året, men svängde i sista stund vänster i stället för höger och hamnade här ...




... utanför Pula i Istrien/Kroatien. Det var fint, men frågan är om det är värt mödan att åka bil dit (särskilt som vår son/sonhustru har lägenheter vi kan låna utanför Malaga och på Teneriffa). Åka bil dit? Nej.


VAR ÄR NI NU/RESPLANER FÖR 2020?



Vi är hemma i vår trädgård efter en kort utflykt till ...





... fågelsjön Tåkern, där jag (A) inväntade soluppgången.





Vi planerade att återvända till Bornholm, men det blir sannolikt inte av. Kanske senare i sommar. Vi har inga andra planer. Hemester eller svemester är modeord för dagen. Vi stannar nog hemma, men Öland blir ett måste. Någon gång. Östergötland, Sörmland, runt Vättern. Det finns mycket och nära. Vi kanske ses.


TILL SIST. HAR NI NÅGRA SMARTA TIPS?



Nej, egentligen inte. Det här ämnet kunde bli en bok, men det tyar vi inte. Så i all enkelhet. Köp inte för stort. Tänk på lastvikten. Skippa förtält, det går fint med vindskydd och ”sun blocker”, som på bilden. Skaffa inte onödiga prylar. Vi klarar oss utan AC i 36 plus (Umag, Kroatien).




Epilog. Våra elcyklar är robusta och, tyvärr, tunga. Det finns dyra ramper att köpa, men vi klarar oss med en profil från byggvaruhuset för under hundralappen. Smart, eller hur (men jag tror jag måste börja banta igen)? 
Tack för att ni orkade följa med ända hit.
Vi ses!

A&B på väg





PS. Vi började blogga när våra barn och barnbarn flyttade till Nya Zeeland. För att hålla kontakt, utöver Skype. Sedan några år bor de åter i Sverige. Vilket är underbart (det var också underbart för oss att resa till NZ två gånger). Vi fortsätter att blogga för att vi tycker det är roligt. Lite tokigt blir det när vi döper en blogg efter en husbil och en båt som vi inte har kvar (Xoe och Olivia). 

Slut

Men följ oss gärna. 

http://xoeocholivia.blogspot.com

http://benitaochjag.blogspot.com


5 kommentarer:

  1. Tack för en trevlig blogg. Älskar bilder och tips.

    SvaraRadera
  2. Oj oj vad ni hunnit med! :) Härliga bilder (som vanligt)! Och där kom ju vi med på ett hörn också, roligt! :)

    SvaraRadera
  3. Fina bilder. Kamera frågas?

    SvaraRadera