onsdag 6 maj 2020

Hos Brasken



Vi åker ut igen, men bara två mil. Vi ska cykla längs Göta kanal och besöka ett naturreservat med gamla borglämningar. Ställplats vid Kapten Billes, vandrarhem vid kanalen i Norsholm. Inte långt från E4 (högbron i bakgrunden) och gamla Riksettan (bron med gula brostugan). Vi var två bilar för natten på ställplatsen, inte trångt.





Kanalen mynnar ut i Motala ström nära sjön Roxen. Vi korsar strömmen och når naturreservatet på andra sidan, mitt emot Norsholms nya och gamla herrgårdar.








Vi läser om Munkeboda slottsruin, som är resterna av en medeltida borg med anor åtminstone från 1200-talet. Munkeboda var ett residens för biskoparna i Linköping. Den berömde biskopen Hans Brask var i Noor (Norsholm), men borgen brändes 1495. Då var Brask 31 år. Det fanns ett medeltida hus bredvid gamla herrgården på andra sidan Motala ström (i mitten på förra bilden). Där kan Brask suttit och skrivit sina brev även om borgen var förstörd. Brask fördrevs ju mer eller mindre från landet av Gustav Vasa och begav sig till Polen 1527 för att aldrig återkomma. Brask är intressant. Han drev tryckeri i Söderköping i ett hus som fortfarande står kvar och han hade idéer om att bygga en kanal mellan Vänern och Vättern tre hundra år innan kanalen kom till. Och så skrev han ju den berömda brasklappen, men den är en annan och lång historia (googla).




Gott om gullvivor på resterna av Munkeboda borg, som troligen aldrig byggdes upp igen efter branden 1495.





Fina strandmarker och gamla herrgården därborta. Två enkelbeckasiner spelar över våra huvuden.





Ekar är fantastiska.





Nästa morgon väcks vi av motorljud. Båtar på kanalen! Två motorbåtar som sjösatts här i Norsholm är på väg mot havet.





Gamla Riksettan öppnas. E4-bron i bakgrunden har fri höjd på 28 meter.






Vi cyklar österut längs kanalen. Ko på spåret?





Nej. Men grågäss på kanalbanken. De flyttade sig ovilligt.





Vägs ände. Det går att fortsatta mot Mem, men då får vi lämna kanalbanken och det vill vi inte. Vi har ändå cyklat nästan sju kilometer.





Hulta sluss vid sjön Asplången. Alla kanalens gamla bostäder, numera sommarhus, är somrigt gula.






Vi kunde ju tagit med oss fika, men ...




... vi tänker ta en kopp när vi passerar Brådtoms sluss på hemvägen.




Bra tryck på kanalen här vid Brådtom.




B studerar höns. Spännande eftersom vi kommer att få höns på landet hemma hos Lisa i helgen. 





Urban, min cykel heter så, parkerad framför kaffestugan.





Inte bråttom, men fikat vid Brådtom var knappast prisvärt. Två koppar och knappt tinad bulle gick på 116 kronor. Nästa gång tar vi med eget fika. 





Men vi bjöds på gratis ”kosläpp” i alla fall.





Snart tillbaka i Norsholm. Här passerar vi rastplatsen vid ”Braskens grav”, som varken är hans grav eller ett tidigt försök att gräva kanal, utan bara en sankmark. Vi lämnar strax Norsholm på väg mot landets finaste fågelsjö.



1 kommentar: