lördag 4 september 2021

Fler skådare än fåglarFågelskådare är morgonpigga. Så även jag. Men bara jag. Inte en själ, varken fyrbent eller bevingad på ljungheden klockan sju. Jag går hem igen.
Vi bidar vår tid. Äter frukost en gång till och ger oss ut på en cykeltur. Mot Skanör.

Nästan lika folktomt som på heden.

Vi cyklar mot fyren därborta.

Ingen havsutsikt trots att vi är mindre än 100 meter från havet. Vresrosor och sanddyner.

Vi klättrar upp på en sanddyn för att få se havet. Master och mer sand …

… men också hav bakom en rad av vindkraftverk.

Mer spännande att rikta blickarna inåt land och de fågelrika vattnen vid Flommen. Skärfläckorna som häckar här ser vi inte ett spår av. Flyttat redan?

Vi fortsätter ner mot fyren och golfbanorna. De finns två, som ockuperar det mesta av landområdena här mellan Skanör och Falsterbo.


Tornfalk i skyn.

Plötsligt är det gott om folk. Alla spanar mot havet och himlen. Det är enkelt att skåda fågel här. Bara att följa andras blickar och fråga ”vad är det?”. Men det är det ingen som gör. Alla låtsas som om de vet. Några vet, men de brukar inte stå här bland alla andra. De känner till bättre ställen.
Falsterbo fyr inrymmer ett litet fik och en butik som säljer en bok ibland. Här finns ett litet antikvariat och jag hittar en bok. Inte om fåglar …

… utan en oanvänd Krok-Almquist Svensk Flora, 26:e upplagan 1984, för 70 kr. Den senaste upplagan (2013) kostar tio gånger så mycket och den jag har hemma är från 40-talet och snart i löspapper. Varken Krok eller Almquist finns längre. Första upplagan kom 1883. Har sedan omarbetats   29 gånger, från upplaga 26 (bilden) av Lena och Bengt Jonsell.
Utanför Falsterbos Ica-affär hittar vi en liten matmarknad på ett pyttelitet torg.

Ica-affären är också pytteliten.

Utanför Ica träffar vi på stans kanske finaste bil. En Hillman Super Minx, årsmodell 1966 (enligt ägaren).
Lunchtid. Jag återvänder till Skanörs ljung, där jag var ensam i morse. Likadant nu?

Nej, inte riktigt lika ensam. Fågelskådare är nästan alltid morgonpigga, men här lönar det sig inte så mycket. De flesta rovfåglar börjar inte dra förrän solen värmt marken ett tag och skapat termik.
Vi spanar mot himlen. Ibland kommer det en bivråk (Falsterbo Bird Show började en gång som Bivråkens dag). Hela tiden ser vi tornfalkar.

Fågel i handen. Björn Malmhagen från Falsterbo fågelstation pratar om ringmärkning och assisteras av Pav Johnson, ornitolog från Öland (för ickeskådare mest känd från TV-serien ”Det stora fågeläventyret”, där han assisterade Bathina Philipson).
Kan någon se vad det är för fågel Björn håller i handen?

Spännande, tycker barnen, att få klappa en rödstjärt (inte läge för särskrivning här).

Fågelskådning är en livsstil för många.

MFF-legendaren Marcus Rosenberg har kalas för sin åttaårige son vid campingens padelbanor.Ryttlande tornfalk. Hedens vanligaste fågel, åtminstone idag.

B skulle ju bada idag. Ok. Det gör inget. Inga andra badar heller.

Skanörs Ljung heter området, fast det ligger i Falsterbo. 

Eller?Inga kommentarer:

Skicka en kommentar