fredag 24 september 2021

Längst upp
Vaknar och ser att 15 hägrar står och stirrar på oss. Eller står och solar på andra sidan viken.


Vi åker norrut, men vi missar inte att besöka Ninnis kroppkaksbod vid Källa.

Ninni och hennes dotter gör inte bara Ölands bästa kroppkakor. De är troligen bäst i hela världen (konkurrensen är inte stor utanför Öland och Småland (ber om ursäkt till alla som gillar pitepalt, men det är inte samma sak). På Öland serveras kroppkakor med lingon och grädde.


Ja, det är roligt …

Långe Erik därborta. Alltså är vi vid Grankullaviken, närmare bestämt vid Nabbelund.


Vi har egen badtrappa. Men …

Från Nabbelund har skeppats mycket virke en gång i tiden, men inte sedan 1950-talet. Till och från har det gått färjor härifrån till Klintehamn eller Visby på Gotland.
Den senaste färjan gick 2009. Men kanske inte den sista. Det finns folk som tror att man kan öppna upp hamnen igen för färjetrafik. Någon har anfört beredskapsskäl, för ”när Ölandsbron rasar, vad gör vi då”?
Sannolikheten för en ny färjelinje är väl inte stor. Visserligen är det bara åtta landmil härifrån till Visby, medan det är drygt tio från Västervik och tolv från Oskarshamn (drygt 14 från Nynäshamn). Men för de allra flesta av oss är det lite väl lång vägsträcka.


Vi zoomar in Långe Erik. Dit är det bara två kilometer, fågelvägen.

Oxel och malört i Vargeslättens naturreservat bara hundra meter från …

 
… oss därborta (vi i mitten).


Fina strandängar runt hela Grankullaviken.

Vi hittar ett litet torp i naturreservatet. Torpet har …


… hyfsad utsikt.

Kalktallskog med ”senvuxen” ek, enligt beskrivningen, strandängar, kalkfärg, nattskärror och en mångfald av sällsynta insekter. Vargeslätt är värt ett återbesök, kanske i försommartid.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar