tisdag 20 september 2022

Bilservice och släktforskningVi är tillbaka på campingen i Överlida, där vi var på LMC-träff i slutet av maj. En regnskur har passerat och solen står lågt. Då kan man få en sådan här fin regnbåge.

Det brinner i trädtopparna på andra sidan sjön Lilla Hallången.I maj träffade vi bilmekanikern Jonas Hedström, som blivit något av specialist på LMC-bilar och är en av ganska i Sverige som är auktoriserade av LMC att göra fukttest på deras bilar. Vi har tolv års garanti, under förutsättningen att vi gör årlig fukttest. Längsta garantin i branschen.

Vi passar på att serva bilen med ny olja och genomgång av bildelen. Dessutom sätter Jonas dit ett 230V-uttag i ”garaget”, något vi saknat.
Vi byter också glykol i hela värmesystemet, 20 liter går det åt. Ska göras vart femte år, enligt Alde.


Jonas jobbar med vår bil hela förmiddagen. Vi har mycket att prata om, han är en mycket erfaren fågelskådare också med hela 426 arter sedda i Sverige. Där ligger jag långt efter.

På eftermiddagen kör vi tolv mil norrut och hamnar i Kyrkekvarn, en häst- och aktivitetsgård utanför Mullsjö.

Där finns det tio ställplatser bara några meter från Tidan, som är mycket smalare här än i Mariestad där vi stod också några meter från samma å. Tidan är en av mycket få större vattendrag som rinner norrut.

Tidan uppströms från bron. Längs ån finns flera kvarndammar och här  fortfarande en liten kraftstation i bruk.


Våffelcafeet har stängt för säsongen.

Det finns mycket att göra här kring Kyrkekvarn. Fast i dag  och i natt är vi ensamma. Men på morgonen kommer många skolbarn som ska idka friluftsliv här.


Kyrkekvarn ligger 17 km från Mullsjö. Närmaste samhälle är Sandhem, där jag haft (och kanske har) anförvanter.

Vi tar en sväng in till Sandhem, stannar vid hembygdsgården …

… som ligger granne med Sandhems kyrka. Och där, inte långt från kyrkväggen, vilar min fars kusin …
… Viggo Bossing och hans fru Karin. Släktingar som jag aldrig hörts talas om, men hittat i min släktforskning. Han är född 1898 i Hörja (Hässleholm), son till min farfars äldsta bror Johannes) och hon i Östra Ny på Vikbolandet (Norrköping). De gifte sig 1925 i Drothems kyrka i Söderköping. Hamnade senare i Vetlanda och till sist här, i Sandhem. Varför vet jag inte. Än. Jag har inte hittat någon släktskap med kända bilfirman Bossing i Linköping. Kanske, kanske inte. Viggo sysslade med bilar (drev en bilskola).


Vi kör drygt åtta mil till och hamnar hos CSS, vilket betyder Carlsborgs Segel Sällskap i Sveriges reservhuvudstad Karlsborg vid Vättern. Vattnet ni ser är dock Bottensjön.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar