torsdag 15 september 2022

Way Out West

Nu är vi ”way out west”, fast inte på musikfestivalen, förstås. Utan i Fjällbacka. Camilla Läckbergs och en ännu större stjärnas Fjällbacka. Ni vet vem jag menar?  Vi har cyklat från campingen, flera kilometer (eller två) och måste besöka en vätskekontroll.


Bryggan är väl den bästa vätskekontroll som finns här. Det är lite glest med besökare, säsongen drar sin sista suck. Många andra restauranger har redan stängt.Vetteberget är mäktigt. I bakgrunden parken till den där stora stjärnans ära. Och på bänken våra nya vänner från Hannover, som vi hjälpte att checka in på campingen.

Två skönheter i Fjällbacka. Hon till vänster hette Ingrid Bergman och är den mest berömda filmstjärnan från Sverige, jämte Greta Garbo. 
Hon till höger kallas B och alla vet ju att det är Benita, den största stjärnan i mitt liv.
Ingrid Bergman är ju inte härifrån, men tillbringade många somrar vid sitt sommarhus därute på Dannholmen. B visar.

Här i Ingrids park börjar också vandringen genom Kungsklyftan.


Vi ska upp, upp och upp.

Det är väldigt stenigt. Tänk att dessa stenar ramlat ner. Hoppas det inte kommer någon nu.


Våra nya vänner från Hannover hänger på.


Nu blir det nästan läskigt. Men stenarna har väl hängt där sedan istiden. Minst. Den här delen av klyftan användes vid inspelningen av Ronja Rövardotter. 


En jätteödla av sten ovanför mitt huvud.
Vi är uppe och belönas med en vidunderlig utsikt. Det mörka stråket är klyftan. Jag vågar inte gå närmare.Vid utsiktspunkten på toppen. Här står två tyska par. Världen är liten. Grabbarna till vänster kom att stå till vänster om oss på campingen. Paret till höger står till höger om oss på campingen ikväll. I mitten står hon som bor i mitten, nämligen B. 


B pekar ut Ingrid Bergmans stuga. Men lite fel blir det. Som ni ska se.


En båt på väg in till Fjällbacka.


En segelbåt ute vid fyren och det vi trodde var Ingrids stuga. Fortsättning följer.Så skimrade är alltid havet.

Dags att gå ner igen.


Men vi behöver inte gå igenom den steniga klyftan den här gången, utan går en lättare väg på gator ner mot hamnen. Detta är ett av de äldsta husen i Fjällbacka, Kajsa-Melis hus med anor från 1732.

I Galärbacken, den branta gatan mer mot hamnen, hittar vi en klädbutik som heter O Enderlein. Ett sammanträffande att den i vida kretsar kände båtkonstruktören Olle Enderlein (1917-1993) växte upp (och dog) i Norrköping?


I Fjällbackas fiskaffär fixar vi kvällens middag.Vad äter man här om inte räkor? Vinet med den gula spårvagnen är inte från Norrköping. Lissabon har ju också gula spårvagnar.

Åsleröd camping (Caravan Club). Vi blir sju husbilar på gästplatserna. Sex från Tyskland. Och vi (till vänster, bortom bordet).


Lagom cykelavstånd från campingen in till Fjällbacka. Här ser vi också att Ingrid Bergmans stuga på Dannholmen (uppe i vänstra hörnet) ligger mycket längre ut än vi kunde se från berget.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar