fredag 24 juli 2020

Bastu och masugnVi är på väg ner i Roslagens famn för att hälsa på vänner. Vi gör ett par stopp på vägen, först vid Högbo bruk utanför Sandviken och här vid Lövstabruk och Café Norra Porten. Huset, som är byggt 1755 var brukets värdshus fram till 1930. Både Högbo och Lövsta är värda att utforskas mer. Det får bli en annan gång. Vi har en tid att passa.
Men först en räkmacka i den lummiga trädgården.
Framme i Smara lyckas vi klämma in oss hos vännerna. Förra gången vi var här hade vi kortare bil.
Men det gick den här gången också.

Vännerna Monica (B:s kusin) och Bengt Julin har sitt fritidshus i svampskogen. Vi behöver inte leta efter svamp. Vi går helt enkelt ut i skogen och hämtar lite kantareller.

Morgon i Smara. En bra ställplats. Nära till allt. Vi badade i sjön och satt länge i bastun igår. Ni slipper se bilder från de övningarna.

Innan vi åker till Norrköping visar Bengt och Monica oss Edsbros sevärdhet nummer ett. Detta är Stockholms läns enda masugn.

Masugnen drevs av Skebo bruk 1686 till 1919. Malmen kom från Dannemora gruvor, skog till kolning och vattenkraft fanns här i Edsbro. Råjärnet härifrån smiddes till stångjärn i Skebo och exporterades främst till England.

Minsann har inte den store Linneaus varit här också. Den då blott 25-årige Carolus (eller Carl, men varför Carol?) gjorde sista stoppet på Lapplandsresan här 1732.

Malmblocket från Dannemora väger 400 kilo. Av det kunde man få ut 200 kilo järn, räls i det här fallet. 
Edsbro hembygdsförening förvaltar kulturarvet här vid det gamla bruket. Det finns ett litet museum i det vita huset och en smedja strax intill.

Färden fortsätter hemåt. Vi tar lunchpaus vid Hornuddens trädgårdscafé, populärt ställe strax norr om Strängnäs. B spanar förgäves efter en plats i solen. Denna julimånad lär vara en av de kallaste i mannaminne.
Hemma igen i vår djungelträdgård. Insekternas paradis. Axveronika.

Kompisen som skulle se till trädgården kom inte i tid för att rädda dessa chiliplantor i växthuset. Men fem av tio tycks kvickna till igen och vi har gott om chili.
Några små tomatplantor har också gett upp, men de ger ändå skörd.
Imorgon blir det gräsklippning och lite röj i trädgården. Skönt att vara hemma efter en händelserik hemesterresa. Och igår fick vi besked om att nästa planerade husbilsfärd kan bli av. Danmark släpper in östgötar, så om knappt två veckor rapporterar vi från Bornholm.


1 kommentar:

  1. Härlig tur ni varit ute på! Borgholm har vi inte varit på, men hoppas vi kommer dit så småningom.

    SvaraRadera