Vi är på Sollerön i Siljan, strax utanför Mora. Här har Caravan Club en av sina mest populära campingplatser. Vi fick en bra plats i slutet av en återvändsgränd.
Siljansringen, som består av Siljan, Orsasjön, Skattungen, Oresjön och ssjöarna i Bodadalen, skapades av ett meteoritnedslag för 365 miljoner år sedan. Vi återknyter till den fina utställningen i Avesta (tidigare inlägg).
Vi tar en cykeltur mellan skurarna. Sollerön har en rik historia, som vi tar del av här vid hembygdsgården. Vi ska följa en kulturstig för att få veta mera.
Aj, aj. Vacker och farlig. Det växer druvfläder längs stigen.
Här låg Solleröns första kapell. S:t Laurentii kapell byggdes på 1500-talet och revs 1771, då Sollerön blev en egen församling och en ny kyrka byggdes.
Kapellet byggdes vid en hednisk offerlund med en källa som aldrig sinat eller frusit. Någon har ställt en vattenskål för hunden vid källan.
Det finns mer än hundra vikingagravar på Sollerön. Förr trodde man att de många stenhögarna var odlingsrösen. Men på 1920-talet undersöktes de och man fann att många rösen var gravar från vikingatiden.
Vi finner en liten fruktträdgård. Här ett äppelträd från Vingåker, Sävstaholm.
Fruktträdgården ligger vid Kalle Lärkas hus, som vi inte vill utforska närmare, eftersom det är uthyrt till en familj. Men imorgon är det Kalle Lärka-dagen, så då lär det komma folk och störa.
Kalle Lärka (1892-1981) var folklivsforskare och fotograf, en av de främsta skildrarna av Dalarnas bondekultur. När han byggde sin gård här på 20-talet upptäcktes snart att han byggt bland en mängd vikingagravar. Han ägnade sig därefter åt att arbeta för att skydda och bevara kulturarvet på Sollerön.
Vi fortsätter till öns naturreservat, Agnmyr. Denna nästan igenväxta göl är känd för sin stora mängd av vanlig groda (arten heter så). Det brukar komma mycket folk för att se grodornas lek på vårarna. Nu tycks de ha hoppat iväg allihop.
Det enda liv vi ser är en snabbt försvinnande kärrhök och en ensam kniphona. Intill myren ligger Klikten, ett skogsparti där marken på våren är en matta av blåsippor.
Ortoceratiten i stenen skvallrar om kalkstensstråken på Sollerön. Inte långt härifrån ligger Utanmyra, känd från en folkvisa som Jan Johansson gjort odödlig och Monica Z en fin version av. Den nedtecknades här av en spelman år 1906 vid en spelmansstämma anordnad av Anders Zorn. Vi hör historiens vingslag när vi cyklar vidare
Vi har nu cyklat tvärs över Sollerön. Här på nordöstra sidan ligger ångbåtshamnen. Det finns ingen reguljär båttrafik här sedan de två fasta förbindelserna med fastlandet kommit till. Men de två ångbåtar, Gustav Vasa och Engelbrekt, som finns i Siljan lägger till här under sina turer.
Campingplatsen ligger vid den södra infarten till Sollerön. Från Gesunda.
Kulturstigen. Vi hade en kilometer hem när störtregnet kom ...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar